Zorgverzekeraar VGZ komt met no-claimkorting

Lagere kosten en minder concurrentie kunnen het gevolg zijn

Verzekerd zijn voor fysiotherapie en toch besluiten een nota niet in te dienen bij de zorgverzekeraar. Als het aan verzekeraar VGZ ligt, maken Nederlanders binnenkort die keuze.

De verzekeringsmaatschappij presenteerde gisteren een nieuwe verzekering die klanten korting geeft als zij een jaar lang geen zorg claimen die binnen de aanvullende verzekering valt. De zogeheten no-claimkorting' begint bij tien procent en loopt op tot maximaal veertig procent voor wie vier jaar lang zijn nota's zelf betaalt.

Goed nieuws! Mensen zullen minder onnodige zorg declareren en dat scheelt ons allemaal geld.
Dat laatste klopt, beaamt Wynand van de Ven, hoogleraar sociale zorgverzekeringen aan de Erasmus Universiteit. "Mensen zullen overwegen of ze fysiotherapie waar ze zelf voor moeten betalen wel echt nodig hebben." Als er minder gebruik wordt gemaakt van bepaalde behandelingen, scheelt dat geld.

"Instrumenten die onnodig gebruik van zorg terugdringen, juich ik altijd toe", zegt ook zorgeconoom Marcel Canoy. "Met dit product probeert VGZ de zorgkosten te drukken, en dat is op zichzelf positief."

Het klinkt als een mooi nieuw product. Heeft de no-claimkorting louter voordelen voor klanten?
Zorgeconomen plaatsen kanttekeningen. Marc Pomp, zelfstandig gezondheidseconoom, is kritisch over de constructie waarin klanten pas na een jaar hun korting krijgen, die bovendien over meerdere jaren oploopt. "Klanten wisselen daardoor minder snel van verzekering en dat is slecht voor de concurrentie."

Hoogleraar Van de Ven ziet hetzelfde probleem: "Op deze manier ben je getrouwd met je zorgverzekeraar", aldus de hoogleraar. "Omdat de meeste mensen hun aanvullende verzekering bij dezelfde maatschappij kopen als de basisverzekering, vermindert de concurrentie. Dit kan leiden tot hogere premies voor de basisverzekering."

Peter Wakker, econoom en gespecialiseerd in risico-inschatting, ziet nog een ander probleem. "VGZ verkoopt met die nieuwe verzekering knollen voor citroenen", zegt hij. "Een teruggave voelt als een cadeautje, terwijl je linksom of rechtsom gewoon moet betalen voor zorg."

Wakker heeft liever een hoger eigen risico, ook in de aanvullende verzekering. "Daarmee is veel duidelijker hoeveel geld je uiteindelijk kwijt bent."

Heeft deze nieuwe constructie invloed op de manier waarop Nederland zich verzekert?
Het is een veelgehoorde klacht: de kloof tussen gezond en ongezond neemt toe als mensen die nergens last van hebben geld terugkrijgen. Absoluut waar, beamen de drie economen.

Maar dat is onvermijdelijk. "Als we niet een differentiatie aanbrengen, gaan de premies voor iedereen steeds verder omhoog", zegt Wakker. "Uiteindelijk is dan niemand meer aanvullend verzekerd."

Van de Ven verwacht dat nieuwe verzekeringen, zoals die van VGZ, voor jonge en gezonde mensen steeds goedkoper worden, terwijl de premie voor al bestaande verzekeringen verder oploopt. "De nieuwe producten trekken gezonde mensen aan, waardoor de al bestaande verzekeringen blijven zitten met ouderen en chronisch zieken. Die laatste groep kost veel geld."

De econoom verwacht dan ook dat andere verzekeraars zich mengen in de strijd om de jonge gezonde klant. "Verzekeraars maken hun winst op aanvullende verzekeringen. Ze zullen hun gezonde klanten echt niet zonder slag of stoot naar VGZ laten gaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden