Zorgverzekeraar en apotheker op voet van oorlog

Zorgverzekeraars vergoeden enkel nog de goedkope cholesterolverlager simvastatine. Tot woede van de apothekers. Zij vrezen een prijzenslag.

De Nederlandse apothekersorganisatie KNMP is woedend, omdat een aantal zorgverzekeraars alleen nog de cholesterolverlager simvastatine van de Indiase fabrikant Rambaxy wil vergoeden.

Rambaxy biedt het middel ruim zes procent goedkoper aan dan de tot nog toe laagste prijs, zo bevestigen diverse bronnen. De zorgverzekeraars, die samen een voorkeursbeleid voeren voor goedkope medicijnen, hebben daarom besloten uitsluitend dit medicijn van Rambaxy vanaf 1 januari te vergoeden. Patiënten die een duurdere cholesterolverlager willen, moeten dit zelf betalen tenzij hun arts op het recept ’medisch noodzakelijk’ schrijft. De verzekeraars waar het om draait, hebben samen 75 procent van de verzekerdenmarkt in handen. Het gaat om Menzis, VGZ Univé, DeltaLloyd, CZ, De Friesland en OZ.

Het antwoord van KNMP op dit voorkeursbeleid is een publiekscampagne waarin klanten erop worden gewezen dat ze kunnen overstappen naar een verzekeraar die geen voorkeursbeleid voert. In apotheken komen posters te hangen. Tekst: ’Slikt u alles van uw zorgverzekeraar?’

Gisteravond zouden zorgverzekeraars, KNMP en andere betrokkenen vergaderen over het zogenaamde transitieakkoord. Daarin staan afspraken over verlaging van de prijs van patentvrije medicijnen met tien procent. Het akkoord moet leiden tot marktwerking op het gebied van medicijnen en een streep halen door de kortingen die apothekers krijgen. Goed ingevoerde bronnen vreesden gistermiddag dat de nu uitgebroken oorlog tussen apothekers en zorgverzekeraars het einde van dat akkoord zou kunnen betekenen.

Apothekers moeten vrezen voor hun inkomenspositie door het preferentiebeleid van de verzekeraars. Elke prijsverlaging die aan de verzekerden ten goede komt, gaat ten koste van de ruimte voor bonussen en kortingen. Op zichzelf is het bedrag dat met de prijsverlaging van zes procent voor simvastatine is gemoeid (vijf miljoen euro) niet groot. Apothekers vrezen een prijzenslag. Tot nog toe bleven verzekeraars met hun prijs voor simvastatine binnen een bandbreedte. Rambaxy trekt zich daar niks van aan en is spelbreker. De fabrikant is dan ook een buitenstaander, niet aangesloten bij Bogin, de organisatie van producenten van generieke geneesmiddelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden