'Zorgverzekeraar aast op winstgevende, gezonde klant'

Beeld ANP

Een hoogopgeleide verzekerde levert een zorgverzekeraar jaarlijks zo'n 140 euro winst op. Maar op klanten met een ziekte, moeten verzekeraars soms wel duizenden euro's toeleggen. Omdat in de nabije toekomst verzekeraars die extra kosten steeds minder kunnen compenseren, vrezen patiëntenorganisaties dat verzekeraars vooral goedkope verzekerden gaan selecteren. Ze willen maatregelen.

De nieuwe berekeningen zijn gemaakt door onderzoeksbureau IBMG van de Erasmusuniversiteit, in opdracht van de patiëntenorganisaties. Daaruit blijkt dat het zorgverzekeringsstelsel veel financiële prikkels kent om verzekerden te selecteren. Dat gebeurt al openlijk, bijvoorbeeld door zorgpolissen aan te bieden die zijn afgestemd op doelgroepen, zoals studenten of hoogopgeleiden, die in de regel gezonder zijn dan mensen met een lagere opleiding.

IBMG berekende dat een zorgverzekeraar nu 426 euro moet toeleggen op een verzekerde die een langdurige aandoening heeft, zoals een chronische ziekte. Tot deze groep rekent zich een derde van de bevolking. Het verlies kan oplopen tot duizenden euro's, al naar gelang de gezondheidsklachten ingewikkelder zijn. Iemand die ooit een hartinfarct heeft gehad kost de verzekeraar 1008 euro jaarlijks en wie veel hulpmiddelen nodig heeft ruim 800 euro. Maar wie hoog is opgeleid of nog studeert - zo'n twintig procent van de bevolking - levert zijn zorgverzekeraar juist geld op, zo'n 140 euro per persoon.

IBMG berekende dat op basis van het zogeheten vereveningsfonds. Dat compenseert zorgverzekeraars met relatief veel ongezonde patiënten. Minister Schippers heeft met de zorgverzekeraars echter afgesproken dat het fonds kleiner moet worden, zodat zorgverzekeraars meer risico gaan lopen en gedwongen worden zorg scherper in te kopen.

Maar juist dat grotere risico werkt selectie van patiënten in de hand en ondermijnt dus de solidariteit, vrezen de koepels van patiëntenorganisaties NPCF en CG-Raad. Zij willen daarom dat de regels voor verevening worden aangepast, blijkt uit een brief die ze naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Volgende maand praat de Kamer over het vereveningssysteem.

Zorgverzekeraars zijn weliswaar wettelijk verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering, maar voor aanvullende verzekeringen mogen ze patiënten weigeren. NPCF en CG-Raad maken zich daarnaast zorgen over 'subtiele vormen' van risicoselectie. Zo kunnen zorgverzekeraar chronisch zieken buiten de deur houden door zich niet in te zetten voor de zorg die ze nodig hebben of investeringen achterwege te laten. "Gevolg is een verschraling van de kwaliteit van zorg voor chronisch zieken", schrijven NPCF en CG-Raad. Er moet daarom een scherp toezicht op zorgkwaliteit komen. Verder willen ze ook dat de verzekeringsmarkt goed wordt gemonitord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden