Zorgtaken lastig voor flexwerkers en laagopgeleiden

Mensen die toch al kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt, zoals laagopgeleiden, ouderen en flexwerkers, hebben minder mogelijkheden om te voldoen aan eisen die de samenleving steeds dringender stelt: langer doorwerken en werk en zorg combineren. Zij krijgen minder scholing dan anderen en worden dus minder geholpen om goed te blijven functioneren. Flexwerkers en laagopgeleiden krijgen ook minder de kans om thuis te werken of flexibele werktijden aan te houden en tijd voor zorg vrij te maken.

Dat blijkt uit het rapport 'Aanbod van arbeid' van het Sociaal en Cultureel Planbureau. "De overheid vraagt van mensen meer te werken, meer te zorgen en meer te leren", stelt het SCP. "Maar er zijn wel grenzen aan de optelsom van deze activiteiten." Voor sommige groepen begint de belasting daarvan nu meer te wringen dan voor anderen.

Het aantal mensen met een baan is de afgelopen tien jaar toegenomen, precies zoals de overheid wil. Het percentage onder hen dat meer dan één baan heeft, is in die tijd zelfs verdrievoudigd (van 3 naar 9 procent). Vooral bij laagopgeleiden leidt dat vaak tot lange werkweken.

Ook de stijging van het aantal mensen dat naast hun baan mantelzorg geeft, past in het beleid van de overheid: dat is gestegen van 12 procent naar 18 procent. Omdat vooral ouderen met deze zorg belast zijn, dreigt er een tweede spitsuur in de levensloop te ontstaan. Niet alleen ouders met jonge kinderen hebben het erg druk, ook ouderen die voor naaste familie of vrienden zorgen.

Scholing zou mensen in staat moeten stellen goed te blijven functioneren. Gezien het belang dat de overheid daaraan hecht, is het opvallend, vindt het SCP, dat het aantal mensen dat scholing krijgt in tien jaar tijd niet gestegen is.

En die scholingskansen zijn ook nog eens ongelijk verdeeld: hoogopgeleiden en mensen met een vaste baan profiteren er meer van dan anderen.

Ook in andere opzichten pakt beleid niet uit zoals bedoeld. Zo zijn er steeds meer mensen die een deel van hun werk thuis doen. Niet om werk en zorg beter te kunnen combineren, maar vooral om thuis werk af te maken. Ook flexibele werktijden komen vaker voor. Maar uitgerekend deeltijders, die vaak zorg en werk combineren, krijgen minder de gelegenheid op flexibele tijden te werken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden