Zorgt vervuilde stadslucht voor hooikoorts?

De opwarming van de aarde verhevigt de hooikoorts. Wat kun je ertegen doen? Alwin Kuiken

ALWIN KUIKEN

Komt het door zijn verhuizing van het platteland naar de Randstad dat hij de afgelopen jaren zo'n last heeft van hooikoorts, vraagt een lezer zich af. Tot hij ruim tien jaar geleden van het oosten van het land naar Amsterdam verhuisde, had hij nergens last van. Hooikoorts, hij kon er zich niets bij voorstellen. Mensen die erover klaagden vond hij maar aanstellers.

Maar sinds hij zelf regelmatig last heeft van brandende ogen en een volle neus, ziet hij dat anders. Wat ontzettend vervelend!

Zou zijn weerstand aangetast zijn door zijn verblijf tussen de stadse stenen en zijn baan in een bedompte kantoortuin? Omdat hij hooikoorts diep van binnen nog steeds niet echt bij hem vindt passen, krijgt hij het innemen van de bekende pilletjes maar niet in zijn systeem.

Met zijn verhuizing heeft zijn hooikoorts waarschijnlijk niets te maken, zegt Anniek Ferket, internist-allergoloog in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. "Je zou eerder verwachten dat hij er minder last van zou hebben, omdat er in de stad minder pollen zijn. Overigens zijn die verschillen niet zo groot, want pollen waaien een heel eind met de wind mee. Een paar jaar terug hebben we bijvoorbeeld te maken gehad met een heftige piek aan boompollen. Die pollen kwamen mogelijk uit Scandinavië."

Maar als de verschillen tussen de landerijen en de stad niet zo groot zijn, hoe kan hij dan op latere leeftijd zo'n last van hooikoorts hebben? Volgens Ferket is dat lastig te zeggen omdat het ontwikkelen van een allergie een complex probleem is, waarbij het lastig is één oorzaak te benoemen. Maar als ze er één zou moeten aanwijzen, dan is dat het klimaat. "Gras begint te groeien boven de vijftien graden. Doordat de temperatuur stijgt en het voorjaar eerder ook al warm was, hebben we te maken met een hevig hooikoortsseizoen. Dat zou hem weleens parten kunnen spelen, denk ik."

En de theorie dat zijn weerstand achteruitgaat vanwege de stadse lucht en de slechte circulatie op zijn werkplek? Snijdt dat dan geen hout? Nee, denkt Ferket. "Want hooikoorts is juist een overdreven reactie van het afweersysteem. Hoewel zo'n polletje ongevaarlijk is, reageert het lichaam er heftig op."

Als hij weer last heeft en zijn pillen heeft laten staan, kan het verblijf in zijn kantoor juits goed zijn, zegt Ferket. "De blootstelling verminderen, daar begint het mee. Dat betekent vroeg weg, als de lucht vochtig is, en in de auto de ramen dicht en blazers uit. Dat past misschien niet in zijn beeld van weerstand opbouwen, en we willen niemand adviseren om zich volledig af te sluiten, maar het werkt wel."

Zelf een vraag stellen? Mail naar gezondheid@trouw.nl Twitter naar @DokterTrouw of schrijf naar Redactie Gezondheid

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden