Zorgsector ontevreden

Van onze verslaggevers AMSTERDAM - Ontoereikend, onevenwichtig, te lage volumegroei, beneden de maat, bevreemdend, verkeerd, cynisch, teleurstellend. Zo reageert bijna de hele sector volksgezondheid.

De ontgoocheling over de magere stijging van de financiën voor volksgezondheid met 1,5 procent lijkt des te groter doordat de economische cijfers fraai zijn. Ook het feit dat minister Borst aanvankelijk bekendmaakte niet te zullen aanblijven bij voortgezette krapte op haar departement, maakt de teleurstelling nu des te groter.

Of de groei inderdaad op 1,5 procent kan worden gesteld, zoals het kabinet belooft, moet nog worden afgewacht. Zorgverzekeraars Nederland heeft becijferd dat de feitelijke toegestane groei in 1998 893 miljoen is en dat is 1,4 procent.

Geen instantie, de koepel van de dokters, noch die van de patiënten of de verzekeraars, is tevreden met de groeicijfers. Alleen de Nederlandse vereniging voor verpleeghuiszorg NVVz heeft waardering voor de erkenning van de toegenomen zorgzwaarte in verpleeghuizen. Maar ook de NVVz is ontevreden over de uitbreiding van het budget met 1 procent, waar de sector in 1997 0,8 procent werd gekort. Als het kabinet meer handen aan het bed wil, moet er meer geld komen. Ook twijfelt de NVVz of het plan voor kleinere kamers en meer privacy in de verpleeghuizen zal slagen. Zij verwacht eerder dat wachtlijsten en -tijden zullen toenemen.

De volumegroei uit het regeerakkoord van 1,3 procent is te weinig. Berekeningen gaan uit van een noodzakelijke groei van 2,6 procent. “De economische groei van 4,7 procent in 1997 laat dit toe,” aldus de verzekeraars.

De artsenkoepel KNMG betreurt dat Borst in haar jaaroverzicht zorg voorbijgaat aan de adviezen en de reële cijfers uit de voorbije periode. Vijftig miljoen voor het wegwerken van de wachtlijsten in de curatieve zorg is volgens de KNMG niet genoeg: daarvoor is 450 miljoen nodig.

De patiëntenorganisatie NPCF acht het juist dat er meer geld komt voor thuis- en gehandicaptenzorg, maar denkt dat de sociaal-economische verschillen verder worden vergroot door de eigen bijdragen. Ook acht de NPCF de 50 miljoen extra voor nieuwe geneesmiddelen te mager, gezien het stuwmeer van nieuwe medicijnen. Verder plaatst de NPCF vraagtekens achter de beperkt verhoogde budgetten voor de patiënten-organisaties en het patiëntgebonden budget.

Een deel van het extra geld moet worden gebruikt voor meer handen aan het bed, maar de Nederlandse Zorgfederatie verwacht dat het extra geld al op gaat aan salarisverhogingen. Daarnaast is het de vraag of die extra arbeidsplaatsen kunnen worden gevuld met voldoende opgeleid personeel, gezien de krapte op de arbeidsmarkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden