Zorgpremie voor 2007 laat zich moeilijk vaststellen

Het Centraal Planbureau verwacht dat de premies voor de zorgverzekering fors gaan stijgen. Het lijkt voorlopig een slag in de lucht.

Gisteren kwam naar buiten dat het CPB rekening houdt met een stijging van 10 procent per 2007. De gemiddelde nominale premie voor de basisverzekering zou daarmee volgens het bureau op 1160 euro uitkomen.

Op zich heeft het CPB een punt. Zo ongeveer alle deskundigen die zich eerder over de prijsvorming in het nieuwe zorgstelsel bogen, menen dat er wel erg scherp geprijsd is voor 2006. Onder de kostprijs is de conclusie. En er is geen briljant rekenwerk voor nodig om tot die conclusie te komen.

Het CPB rekent er dus op dat de premiestelling voor 2006 vooral het gevolg is van de gedeelde wens van de zorgverzekeraars om goed te starten in het nieuwe stelsel. Er wordt echter ingeteerd op de buffers en dat kan nooit al te lang duren. Wanneer de markt weer tot rust is, zullen de prijzen gaan stijgen.

Minister Hoogervorst (volksgezondheid) had het meest treffende argument om de berekeningen van het CPB te nuanceren. Hij wees erop dat het CPB voor dit jaar een premie van 1106 euro had voorspeld. De werkelijke premies zijn flink lager uitgevallen. Gemiddeld is de premie 1038 euro.

Maar er zijn meerdere redenen om te twijfelen aan de berekening van het CPB. Sommige verzekeraars hebben voor collectieve contracten beloofd de premie drie jaar ongemoeid te laten (zoals bij de seniorenpolis van PCOB) Maar belangrijker nog: hoe meer geluiden er zijn over stijgende premies, hoe meer de consument in december 2006 op zijn hoede zal zijn. Wanneer er genoeg onrust is, zal de consument weer gaan vergelijken en mogelijk weer overstappen. En dan kan de prijzenslag om de gunst van de consument opnieuw beginnen. Bovendien gaat het CPB uit van de kosten die zorgverzekeraars hadden in 2005. De verzekeraars zijn er echter meer dan ooit op gespitst om het zuiniger aan te doen: intern is bezuinigd op personeel. En extern door efficiënter werken van de zorgaanbieders af te dwingen. Ten slotte is het maar zeer de vraag of iedere zorgverzekeraar ook werkelijk moet blijven bestaan. De sector is sterk versplinterd en een consolidatiegolf ligt op de loer. Het is maar zeer de vraag hoe hoog de premies volgend jaar zullen zijn. Ook afgelopen jaar is vooraf veel, heel veel, gespeculeerd, maar bleek uiteindelijk iedereen er naast gezeten te hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden