Zorgpremie voor 2007 laat zich moeilijk vaststellen

Het Centraal Planbureau verwacht dat de premies voor dezorgverzekering fors gaan stijgen. Het lijkt voorlopig een slagin de lucht.

Gisteren kwam naar buiten dat het CPB rekening houdt met eenstijging van 10 procent per 2007. De gemiddelde nominale premievoor de basisverzekering zou daarmee volgens het bureau op 1160euro uitkomen.

Op zich heeft het CPB een punt. Zo ongeveer alle deskundigendie zich eerder over de prijsvorming in het nieuwe zorgstelselbogen, menen dat er wel erg scherp geprijsd is voor 2006. Onderde kostprijs is de conclusie. En er is geen briljant rekenwerkvoor nodig om tot die conclusie te komen.

Het CPB rekent er dus op dat de premiestelling voor 2006vooral het gevolg is van de gedeelde wens van de zorgverzekeraarsom goed te starten in het nieuwe stelsel. Er wordt echteringeteerd op de buffers en dat kan nooit al te lang duren.Wanneer de markt weer tot rust is, zullen de prijzen gaanstijgen.

Minister Hoogervorst (volksgezondheid) had het meest treffendeargument om de berekeningen van het CPB te nuanceren. Hij weeserop dat het CPB voor dit jaar een premie van 1106 euro hadvoorspeld. De werkelijke premies zijn flink lager uitgevallen.Gemiddeld is de premie 1038 euro.

Maar er zijn meerdere redenen om te twijfelen aan deberekening van het CPB. Sommige verzekeraars hebben voorcollectieve contracten beloofd de premie drie jaar ongemoeid telaten (zoals bij de seniorenpolis van PCOB) Maar belangrijkernog: hoe meer geluiden er zijn over stijgende premies, hoe meerde consument in december 2006 op zijn hoede zal zijn. Wanneer ergenoeg onrust is, zal de consument weer gaan vergelijken enmogelijk weer overstappen. En dan kan de prijzenslag om de gunstvan de consument opnieuw beginnen. Bovendien gaat het CPB uit vande kosten die zorgverzekeraars hadden in 2005. De verzekeraarszijn er echter meer dan ooit op gespitst om het zuiniger aan tedoen: intern is bezuinigd op personeel. En extern doorefficiënter werken van de zorgaanbieders af te dwingen. Tenslotte is het maar zeer de vraag of iedere zorgverzekeraar ookwerkelijk moet blijven bestaan. De sector is sterk versplinterden een consolidatiegolf ligt op de loer. Het is maar zeer devraag hoe hoog de premies volgend jaar zullen zijn. Ook afgelopenjaar is vooraf veel, heel veel, gespeculeerd, maar bleekuiteindelijk iedereen er naast gezeten te hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden