zorgverzekering

'Zorgpolis via werkgever is vaak onnodig duur'

De helft van de mensen met een collectieve zorgpolis is elders beter af, meldt vergelijkingssite Pricewise.Beeld ANP

De helft van de mensen met een collectieve zorgpolis is elders beter af, meldt vergelijkingssite Pricewise.

De helft van de mensen in een collectieve zorgpolis van de baas is elders beter af. Die inschatting maakt directeur Hans de Kok van Pricewise na onderzoek onder de bezoekers van de vergelijkingssite.

Pricewise legde de zorgwensen van de bezoekers naast de voorwaarden van 53 grote werkgeverscollectieven. In Nederland is de helft van het aantal betalende verzekerden, 6,2 miljoen mensen, aangesloten bij een gesloten collectief - men moet werknemer zijn of lid.

"Een groot bedrijf heeft een gevarieerd personeelsbestand en het is logisch dat men alle werknemers iets wil bieden", zegt De Kok. "Maar het gevolg is dat veel werknemers oververzekerd zijn en betalen voor vergoedingen die ze helemaal niet nodig hebben. Veel mensen denken via de werkgever het beste af te zijn, maar dat valt dus flink tegen."

Volgens De Kok levert het mensen winst op om met het eigen lijstje zorgwensen te shoppen bij andere aanvullende verzekeringen.

De collectieven bieden dan wel korting - maximaal 10 procent op de basispolis en veelal 10 tot 15 procent op de aanvullende polissen - maar het aanvullend pakket is vaak zo breed en daarmee kostbaar, dat een deel van de werknemers toch duurder uit is.

'Hou het persoonlijk'

Werknemers die weinig zorg verwachten nodig te hebben, zoals jonge mensen, betalen ondanks de korting toch een hogere basispremie dan bij een aantal van de goedkopere zorgverzekeraars.

Pricewise is een van de sites die geld verdienen door voor mensen polissen te vergelijken en hen te laten overstappen. Hun inschatting wordt gedeeld door de Consumentenbond en deskundigen.

De Consumentenbond adviseert: "Als consument moet je uitgaan van je eigen wensen en behoeften. In welke levensfase zit je: heb je kraamzorg nodig, een extra tandartsverzekering, of iets anders? Hou het persoonlijk, dan ben je altijd beter af."

"Het is goed mogelijk dat mensen een polis kunnen vinden die voor hen beter uitkomt dan het collectief", zegt Erik Schut, hoogleraar zorgeconomie aan de Erasmus Universiteit. "Het is daarbij wel zaak op te letten op de voorwaarden, of je bijvoorbeeld nog bij net zoveel zorgverleners terechtkunt als bij de oude polis."

"Collectieve polissen waren ook bedoeld om druk te zetten op zorgverzekeraars", zegt Schut. Wie namens een grote groep verzekerden spreekt, kan korting afdwingen en bij de aanvullende zorg extra dekking binnenhalen. "Die korting is er zeker. Of dit ook inhoudelijk tot betere of meer doelmatige zorg heeft geleid, is nog niet aangetoond."

Marktwerking

Als een collectief niet verandert van verzekeraar, blijven de meeste werknemers zitten waar ze zitten, ook als er betere alternatieven zijn. "Dat is niet goed voor de marktwerking", zegt Schut.

Minister Edith Schippers (volksgezondheid) vindt dat mensen zelf moeten weten of ze voor een collectief kiezen. Wel wijst ze erop dat twee derde van de collectiviteiten in feite de standaardpolis van de verzekeraar is, 'dezelfde verzekering met een ander strikje'.

Er lijken nu 64.000 polissen te bestaan, maar die zijn in het echt gebaseerd op 58 standaardpolissen. Schippers laat de Nederlandse Zorgautoriteit regels opstellen zodat verzekerden kunnen zien op welke polis een collectieve verzekering is gebaseerd. Over drie maanden informeert ze de Tweede Kamer hierover.

Onder de collectieven die Pricewise onderzocht, zitten die van grote bedrijven als Shell - met 30 procent korting op de aanvullende polis het collectief dat het meeste bespaart voor de werknemers. De conclusies gelden ook voor de collectieven die vakcentrales CNV en FNV hun leden bieden.Tot eind dit jaar kunnen mensen hun oude verzekering opzeggen. Een groot deel van de (collectief) verzekerden stapt nooit over.

Vier soorten klanten

Man (23) Weinig zorg nodig. Alleen basispakket. Tarief toch hoger dan elders. In aanvullende pakket veel onnodige dekking, zoals gehoorapparaat. Duurder af via baas.

Alleenstaande moeder, dochter (14) die beugel nodig heeft. Door ruime orthodontievergoeding beter af bij collectief.

Stel met kinderen (9, 7). In aanvullend pakket veel zaken die niet nodig zijn, zoals reisvaccinaties. Slechter af via de baas.

Ouder stel, rond de 60. Profiteert van ruime vergoeding voor bril en gehoorapparaat. Betaalt ook mee aan kraamzorg en anticonceptie. Neutraal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden