Zorgpolis overal even duur

De zorgverzekeraars zitten op één lijn als het gaat om de premie voor de nieuwe zorgverzekering. Inhoudelijk verschillen de polissen wel, zij het minimaal.

Nog twee grote verzekeraars moeten hun premie bekend maken, Achmea en Agis. De verwachting is dat dit in de komende dagen zal gebeuren. Verder zijn de prijzen die de ondernemingen aan hun polissen hangen nu wel bekend.

Opvallend is dat de ene na de andere verzekeraar de afgelopen dagen met een premie van rond de 1050 euro per jaar op de proppen kwam. Zo maakte CZ bekend 1047,60 euro per jaar te gaan vragen, VGZ op haar beurt 1056 euro en Menzis precies 1050 euro. Daarmee gaat de consument (exclusief eventuele kortingen) zo'n 88 euro per maand betalen.

Nu de premies bekend zijn is de verwachting dat het niet lang meer zal duren eer de eerste werkgevers met aanbiedingen komen voor hun personeel. Verzekeraars zijn al langere tijd aan het overleggen met werkgevers over deze collectieve polissen, maar nu pas kan echt bekeken worden hoe hoog de korting kan uitvallen.

En daar zullen nog wel wat verschillen optreden. Zo kan een werkgever ervoor kiezen alle verzekeringen die met ziekte te maken hebben (zoals ook de verzuimverzekering en de reïntegratieverzekering) bij één verzekeraar onder te brengen. Deze zal dan geneigd zijn meer korting te geven dan wanneer alleen de ziektekostenverzekering wordt afgenomen. Zo zal bijvoorbeeld De Amersfoortse extra korting op aanvullende verzekeringen geven als de werkgever een breed pakket aan verzekeringen afneemt.

Delta Lloyd (met 1088 euro wat duurder) meldt expliciet werkgevers te belonen met kortingen als ze bij hen een totaalpakket op het gebied van ziekte en verzuim nemen.

En bijvoorbeeld verzekeraar Trias liet eerder weten een gratis aanvullend pakket te geven als de ziektekostenpolis bij hen wordt afgesloten. Een voorbeeld dat hier en daar navolging vindt.

Zorgverzekeraar De Friesland staat overigens al weer een paar dagen bovenaan als de goedkoopste. De verzekeraar, overigens met een goede reputatie, beprijsde de nieuwe verzekering op 1038 euro per jaar.

De zorgpolissen verschillen inhoudelijk wel, dus de consument die echt alles uit zijn keuzevrijheid wil halen, moet diep in de polissen duiken. De verschillen zijn echter klein, dus ook service en snelheid zullen beoordeeld moeten worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden