NieuwsVerpleeghuisplaatsen
Zorgorganisaties fel kritisch op kabinetsplannen voor ouderen
ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties, heeft geen vertrouwen in het overheidsbeleid om te focussen op zorg thuis. Het kabinet wil geen extra verpleeghuisplaatsen meer dan de 130.000 die er zijn. Ouderen moeten thuis blijven wonen en daar zorg krijgen, is het idee.
ActiZ kraakt het plan: het is niet goed onderbouwd, kan grote risico’s met zich meebrengen en levert uiteindelijk slechts een beperkte besparing op. Dat blijkt volgens de branche uit een onderzoek dat ze door bureau SiRM liet uitvoeren. Het is onzeker of aan alle voorwaarden voor behoorlijke zorg kan worden voldaan, zoals passende behuizing en voldoende mantelzorg. Zo niet, dan wordt de zorg alleen maar verder overbelast. Zelfs als het wel lukt, is volgens ActiZ de besparing kleiner dan het kabinet denkt: 470 miljoen euro in 2040 in plaats van 720 miljoen euro.
Dat ouderen langer thuis wonen is ook volgens ActiZ onvermijdelijk. “En in veel gevallen kan dat ook. Maar als er geen extra verpleeghuisplekken meer bij komen, woont in 2040 naar verwachting 75 procent van de ouderen met gevorderde dementie thuis.”
Eerder deze maand becijferde het Centraal Planbureau dat de extra investeringen van het vorige kabinet in de ouderenzorg weinig hebben uitgehaald. Van de beloofde 2,7 miljard per jaar is 60 procent weer geschrapt, en de zorg is nauwelijks verbeterd.
Intussen zien MantelzorgNL en de Patiëntenfederatie vooral de wachtlijsten voor verpleeghuiszorg langer worden. “Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen in acute situaties nergens terecht”, aldus de organisaties.