Interview

‘Zorgondernemer Loek Winter heeft te veel petten op voor transparantie’

Medewerkers en patiënten protesteren tegen bij een vestiging van verzekeraar Zilveren Kruis Achmea tegen de sluiting van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen.Beeld Bas Czerwinski/ANP

Zorgbestuurders hebben in een code vastgelegd dat ze open zijn over mogelijke belangenverstrengeling. Hoogleraar Richard Janssen vindt alleen een melding daarvan bij twee failliete ziekenhuizen niet genoeg voor echte transparantie.

Dat zorgondernemer Loek Winter in zijn bedrijven, onder meer rond de failliete IJsselmeerziekenhuizen, verschillende petten en posities inneemt, is in de zorg ‘uiterst ongebruikelijk’. Dat zegt Richard Janssen, hoogleraar zorgmanagement aan de universiteiten in Tilburg en Rotterdam.

Trouw berichtte zaterdag dat Winter, aandeelhouder en bestuurder van de IJsselmeerziekenhuizen, ook een belang blijkt te hebben in een van de werkmaatschappijen van Cardiologie Centra Nederland (CCN). Dat is de partij waaraan de cardiologie werd uitbesteed binnen het ziekenhuis in Lelystad en omstreken. Inmiddels heeft CCN zich ook gemeld als een van de kandidaten voor overname van het ziekenhuis. Hoogleraar ondernemingsrecht Steef Bartman noemde de dubbelrol  van Winter bij cardiologie ‘belangenverstrengeling’. CCN-oprichter Igor Tulevski sprak dat gisteren met klem tegen. Volgens hem heeft CCN de afdeling cardiologie gered uit een crisis en is de organisatie open over elke stap in de overname.

Onduidelijk verhaal

“Voor een commerciële partij is het normaal om in allerlei rechtspersonen verschillende posities in te ­nemen”, zegt Janssen. “Bijvoorbeeld om risico’s te spreiden, zodat bij een faillissement van het ene deel het andere deel kan blijven bestaan.”

In de zorg stuit die werkwijze volgens de hoogleraar op problemen. “Het besturen van zorginstellingen vergt verschillende checks en balances. Zo staat het ook in de code voor goed bestuur die in de sector is afgesproken. Daarbij hoort transparantie: dat je weet welke transacties tussen de verschillende partijen worden gedaan. Die transparantie wordt lastiger wanneer een commerciële partij gaat participeren. En al helemaal wanneer die verschillende rollen gaat innemen, zich niet alleen beperkt tot geldschieter die de zaak van afstand volgt. Blijkbaar was daarover geen duidelijkheid en komen die constructies pas naar buiten nu sprake is van een overname.”

Of CCN inderdaad uitsluitend het belang van het ziekenhuis voor ogen heeft, zoals Tulevski zegt, is volgens Janssen moeilijk te bepalen. “Dat is zeker mogelijk, maar als er geen transparantie is, kun je dat lastig vaststellen.” CCN en Winter zien het ziekenhuis als een shop-in-shop. “Een faciliteit waar verschillende organisaties kunnen participeren om toch een deel van de zorg overeind te houden. Dat kan werken, dat hebben we eerder ook een tijdlang in het ­ziekenhuis in Woerden gezien. Maar als in de praktijk de meeste shops in het ziekenhuis toch ook weer van Winter zijn, wordt het een onduidelijker verhaal.”

Weinig overtuigend

Janssen noemt het argument van CCN-oprichter Igor Tulevski dat Winter ‘op ieder moment dat er werd gesproken over een overname, gevraagd is de kamer te verlaten’, weinig overtuigend. “Je hoeft niet ergens bij te zijn om toch invloed uit te oefenen.”

Of Winter zich bij andere activiteiten opstelt als geldschieter, ­bestuurder of allebei, is Janssen niet duidelijk. “Meestal zie je in de zorg dat een geldschieter meer afstand neemt en zich niet bemoeit met het bestuur.”

De hoogleraar zorgmanagement denkt dat de curator in Lelystad nog een lastige puzzel te leggen heeft. “De minister heeft beloofd dat een deel van de zorg beschikbaar blijft. De curator moet een plan bedenken voor de schuldeisers, en rekening houden met zaken als behoud van de werkgelegenheid.” Meestal houden curatoren meerdere opties open, en daarom zou het volgens Janssen nog spannend kunnen worden wie de nieuwe baas wordt in Lelystad.

Lees ook:

Overname IJsselmeerziekenhuizen: een schoolvoorbeeld van belangenverstrengeling

Bestuurder Loek Winter heeft een financieel belang bij de overname van de failliete boedel van zijn IJsselmeerziekenhuizen door Cardiologie Centra Nederland. Hij is er aandeelhouder van.

CCN-bestuurder ontkent belangenverstrengeling: ‘Het belang van het ziekenhuis staat voorop’

Volgens oud-medewerkers van de IJsselmeerziekenhuizen maakte aandeelhouder en bestuurder Loek Winter zich er persoonlijk hard voor dat de cardiologieafdeling overgenomen zou worden door Cardiologie Centra Nederland (CCN). Igor Tulevski, één van de oprichters en bestuurder van CCN, weerspreekt dat met klem. “Wij zijn destijds ingesprongen om een noodsituatie te voorkomen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden