Zorgmarkt nog nooit zo verdeeld

null Beeld anp
Beeld anp

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een zorgverzekering die weliswaar iets duurder is, maar waarmee zij wel in elk ziekenhuis terecht kunnen. Omdat ook de goedkope tegenhanger oprukt, is de zorgmarkt nog nooit zo verdeeld geweest als dit jaar.

Edwin Kreulen

Dat blijkt uit de gegevens van de vier grootste verzekeraars aan het einde van het overstapseizoen in de zorgverzekeringen. Dit weekeinde moest iedereen zijn polis hebben gekozen.

De duurdere, zogeheten restitutiepolis - voor elke behandeling krijgen klanten geld uitgekeerd - is bij Zilveren Kruis/Achmea aan een opmars bezig. Bij deze verzekeraar kiest inmiddels bijna één op de vijf verzekerden voor een restitutiepolis, een stijging met een paar procent. Concurrent CZ noteert dit jaar een 'lichte groei' van deze polis en bij VGZ, waar deze polisvorm vorig jaar groeide, blijft het aandeel van de restitutiepolis nu op peil. Alleen Menzis ziet geen of nauwelijks groei bij deze variant: dat blijft ongeveer 10 procent van alle klanten.

Mensen die van verzekeraar overstappen, kiezen relatief vaak voor de restitutiepolis. Bij vergelijkingssite Pricewise.nl deed bijna één op de drie overstappers dit. Pricewise, concurrent Independer en ook de grote verzekeraars melden dat ze de afgelopen maanden bijzonder veel telefoontjes kregen over de vraag bij welke polis de zorg in alle ziekenhuizen nog wordt vergoed.

Vrije artsenkeuze
Grote invloed had de politieke discussie over de 'vrije artsenkeuze'. Die draait om de klassieke polis, de naturapolis. Waar verzekeraars nu nog verplicht zijn driekwart van alle behandelingen te vergoeden bij zorgverleners waarmee ze geen contract hadden, wil het kabinet van die verplichting af. Deze discussie loopt nog in de Eerste Kamer.

Gevolg is dat de markt van zorgpolissen in Nederland dit jaar meer uiteen loopt dan ooit tevoren. Want de opmars van de goedkopere polis - die alleen via internet loopt of de selectpolis waarbij verzekerden niet overal terecht kunnen - gaat ook onverdroten door. Bij VGZ is het aandeel mensen met een selectpolis verdubbeld van 7 naar 14 procent. Bij Menzis verdubbelde het aantal klanten dat koos voor de Budget Bewustpolis - hierin geldt voor vijf ingrepen dat men niet meer overal terecht kan. Ook bij CZ, van oudsher voorstander van concentratie van specialistische zorg bij ziekenhuizen die daar ervaring in hebben, groeit dit deel van de polissen.

Minister Edith Schippers (volksgezondheid) laat op dit moment onderzoeken of er niet teveel soorten zorgpolissen zijn, waardoor burgers het overzicht verliezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden