Zorginspectie gaat ook alternatieve genezers controleren

Een vrouw ondergaat een acupunctuurbehandeling. Beeld Anp

De homeopaat, de chiropractor of de natuurgeneeskundige. Ze konden nooit door een de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op het matje geroepen worden, maar daar komt volgend jaar verandering in. De IGZ kan vanaf 1 januari namelijk ook alternatieve genezers onder de loep nemen.

Tot nu toe was de IGZ alleen gemachtigd om reguliere zorgaanbieders te controleren. In januari komen daar veertigduizend complementaire genezers bij. De minister wilde al langer het toezicht op deze zorgaanbieders verscherpen - en de wet werd al sinds 2009 aangekondigd - maar pas in oktober werd een wetswijziging daarvoor aangenomen door de Eerste Kamer.

De IGZ gaat in eerste instantie reageren op meldingen die de inspectie binnenkrijgt, zegt woordvoerder Annemieke van der Host. "Veertigduizend zorgaanbieders in een jaar controleren is voor ons niet te doen, maar als we zien dat er bij een bepaald bedrijf of ondernemer veel klachten zijn, kunnen we daarop inspringen en zelf actie ondernemen."

Dat inspringen kan onder andere plaatsvinden door het uitdelen van een boete of het sluiten van een praktijk. Dit staat gelijk aan de maatregelen die de IGZ bij reguliere zorgverleners kan toepassen. De IGZ kan bijvoorbeeld in actie komen als medische missers niet worden gemeld, een eis waaraan alternatieve zorgverleners aan zullen moeten voldoen.

Gelijk niveau
Huub Koning, voorzitter van de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG), is blij met de nieuwe wetgeving. "Dat klinkt misschien vreemd in de oren, maar we zijn als sector al bezig om onze zorg te professionaliseren. Zo komt er volgend jaar een soort BIG-register aan, waarin zorgverleners staan die officieel erkend zijn. We willen graag dat de complementaire zorg op hetzelfde niveau als de reguliere zorg komt te staan."

Volgens Hans Jeekel, emeritus hoogleraar chirurgie aan de Erasmus MC in Rotterdam, is het ook volstrekt logisch dat er een controle komt op de alternatieve, of complementaire geneeswijzen. Het spreekt voor zich dat iedere behandelaar complicaties registreert. Het is goed dat het nu ook in de complementaire zorg gaat gebeuren. Het beroep van patiënt behandelen is heel gevoelig, de behandelde loopt veel risico. Het is dan heel nuttig en noodzakelijk om complicaties te melden en ook met je team te bespreken."

Een vrouw krijgt hirudotherapie: een behandeling van kwalen met behulp van medicinale bloedzuigers. Op archiefbeeld Beeld Anp

Richtlijnen
Wel zegt Jeekel dat er nog een stap verder gegaan kan worden. "Ik vind dat zorg via richtlijnen aangeboden moet worden. Dat gebeurt nu zoveel mogelijk in de reguliere zorg, hoewel dat in 60 tot 70 procent ook daar nog niet het geval is. Je moet wetenschappelijk proberen te bewijzen dat jouw behandeling effectief is. Ik vind dat de regering daar nog niet ver genoeg in gaat.

"Homeopaten zeggen bijvoorbeeld dat ze het wetenschappelijke bewijs niet kunnen leveren. Ik vind dat onlogisch, want je moet in ieder geval proberen om je nieuwe 'interventie' of behandeling af te zetten tegen de oude behandelmethode."

Huub Koning van de VBAG is het daar niet mee eens. "Je ziet vaak dat er specialisten zijn die 'doe maar niet' zeggen tegen patiënten die naar een alternatieve genezer willen. Dan komen ze met drogredenen, waaronder het argument dat de behandeling niet wetenschappelijk onderbouwd is. Maar dat is het in de reguliere zorg ook niet altijd. Als de complementaire zorg gelijk wordt geschakeld met de reguliere zorg, maakt het ook niet meer uit. Dan draait het maar om één vraag: werkt de behandeling voor mij, of niet."

De belangrijkste punten in de nieuwe wet
Bron: ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

- De patiënt heeft recht op informatie over onder meer de prestaties van zorgaanbieders, zodat hij een goede keuze kan maken tussen zorgaanbieders (bijvoorbeeld over hoe vaak een arts een bepaalde operatie heeft gedaan)

- Medische missers en fouten moeten verplicht aan de patiënt of cliënt gemeld worden en opgenomen in het medisch dossier

- Zorgaanbieders worden verplicht de referenties te checken van nieuwe zorgverleners die bij hen in dienst komen

- Zorgverleners krijgen een veilige omgeving om incidenten te melden en te evalueren

- Ontslag wegens ernstig disfunctioneren van een zorgverlener moet worden gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg

- Klachten worden transparant en informeel afgehandeld met behulp van een klachtenfunctionaris

- Zorgaanbieders moeten binnen zes weken een beslissing nemen over een klacht

- Er komt een onafhankelijke geschilleninstantie die bindende uitspraken doet en schadevergoeding kan toekennen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden