Zorggroep zonnehuizen failliet

Antroposofische tehuizen in problemen nadat bestuur enkele fusies is aangegaan

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID EN ZORG

De antroposofische zorggroep Zonnehuizen uit Zeist is failliet, maar er is wel uitzicht op een doorstart. De rechtbank sprak gisteren het faillissement uit.

Curator Marie-José Cools voert momenteel gesprekken met 'betrouwbare' partijen, die de zorg en het onderwijs, of een deel daarvan, willen overnemen. Welke partijen dat zijn, kon woordvoerder Gerry Nutters gisteren niet zeggen.

De zorggroep Zonnehuizen beheert, verspreid over heel Nederland, zes huizen voor volwassenen en veertien kind- en jeugdinstellingen. De stichting heeft ongeveer 3000 cliënten, van wie er 800 intern wonen. Er werken zo'n 2000 mensen bij de groep.

Zorg en onderwijs gaan gewoon door, beklemtoont Nutters. Zorgkantoren en zorgverzekeraars houden de boel financieel overeind. De komende week krijgt iedereen ontslag. "In de directe zorg zal het gros weer in dienst worden genomen. Er wordt vooral gesneden in de overhead."

De stichting verkeert al langer in zwaar weer en heeft een schuldenlast van 18 miljoen euro. Die schuld is volgens Nutters vooral opgebouwd door verkeerde beslissingen van de oude bestuurders en toezichthouders.

Zij keken bij allerlei fusies de afgelopen jaren te weinig naar de gevolgen. Op het gebied van de efficiëntie werden fouten gemaakt. "Iedere partner bracht eigen afdelingen in, en dus ook meer mensen mee. Ook de ICT-afdeling van een fusiepartner presteerde ver onder de maat. Door dit soort zaken is er veel geld verloren."

Interim-bestuurder Charles Laurey heeft onlangs aan de voormalige bestuurders gevraagd of ze willen erkennen dat ze fouten hebben gemaakt, en of ze daaraan consequenties willen verbinden. Daar is tot op heden nog geen antwoord op gekomen, zegt Nutters. "We onderzoeken nu of we juridische stappen nemen tegen hen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden