Update

Zorgfonds PFZW gaat duurzamer beleggen

null Beeld anp
Beeld anp

Na ambtenarenpensioenfonds ABP kondigt ook Zorg en Welzijn (PFZW) een verduurzaming van zijn beleggingsportefeuille aan. Het zorgfonds verkoopt komende jaren zijn belangen in bedrijven met een relatief hoge uitstoot van koolstofdioxide. De totale CO2-voetafdruk van PFZW moet hierdoor in 2020 met de helft zijn afgenomen. Bovendien zouden milieubelastende bedrijven een slechte investering zijn.

De nieuwe aanpak betekent onder meer dat steenkoolbedrijven grotendeels uit de beleggingsportefeuille zullen verdwijnen. PFZW heeft nu een totaal belegd vermogen van rond de 180 miljard euro, waarvan ongeveer 4 miljard in 'fossiele' bedrijven is geïnvesteerd.

Het fonds had al eerder aangekondigd duurzamer te willen investeren, maar kondigt nu aan hoe het dit in de praktijk wil aanpakken. In totaal wordt waarschijnlijk afscheid genomen van ongeveer 250 bedrijven. Daarnaast wil het fonds de komende jaren 20 tot 25 miljard euro steken in nieuwe beleggingen die direct bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem.

Deelnemers willen duurzaam
PZFW, dat het pensioen regelt van ruim 2,5 miljoen Nederlanders, zegt met het omgooien van het beleggingsbeleid gehoor te geven aan een belangrijke wens van de eigen deelnemers. In juni bleek ook uit een opinie-onderzoek van Trouw dat een meerderheid van de bij PFZW aangesloten werknemers en gepensioneerden weg wil uit olie, kolen en gas vanwege de CO2-uitstoot. Ook bleken ze bereid meer te betalen voor een duurzamer beleid.

Slechte belegging
PFZW stelt ook dat bedrijven die een grotere belasting zijn voor het milieu dan hun concurrenten op termijn een slechte belegging zullen blijken. Dat sluit aan bij een onderzoek dat het tijdschrift Corporate Knights gisteren publiceerde, in samenwerking met onder meer milieuorganisatie 350.org. Het 'magazine voor schoon kapitalisme' rekende uit dat 13 grote fondsen, waaronder het Nederlandse Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, nu miljarden euro's meer te besteden hadden gehad, als ze investeringen in fossiele brandstoffen eerder hadden laten vallen.

Het ABP, Nederlands grootste pensioenfonds, kondigde vorige maand al aan dat het duurzamer wil gaan beleggen. Dit fonds was er volgens Corporate Knights ongeveer 9,4 miljard dollar (8,8 miljard euro) op vooruit was gegaan als het drie jaar geleden was gestopt met investeren in fossiele brandstoffen. ABP heeft een belegd vermogen van ongeveer 370 miljard euro, waarvan ongeveer 30 miljard euro in 'fossiele' bedrijven is gestoken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden