ANALYSE

Zorgfinancieringsplan met 'verzilverd wonen' sloeg nooit echt aan

Veel ouderen hebben kapitaal in de vorm van een eigen woning, maar niet de mogelijkheid om het uit te geven. Beeld Koen Verheijden
Veel ouderen hebben kapitaal in de vorm van een eigen woning, maar niet de mogelijkheid om het uit te geven.Beeld Koen Verheijden

Daar gaat de erfenis. Niet omdat pa en ma het er zelf nog eens lekker van nemen. Nee, als het aan hoogleraar Lans Bovenberg ligt, verkopen ze hun huis aan een woningcorporatie om daarmee zelf hun zorgkosten te kunnen betalen, zo zei hij zaterdag in deze krant. Het is even wennen. Maar helemaal nieuw zijn de prikkelende ideeën van de Tilburgse denker niet.

Wybo Algra

Ouderen hebben vaak met hun koophuis veel kapitaal opgebouwd: ze hebben de hypotheek goeddeels, zo niet helemaal afgelost. Het is Bovenberg er om te doen dit kapitaal los te weken uit de 'stenen', terwijl deze ouderen rustig in hun huis kunnen blijven wonen.

Daarin weerklinkt de echo van het 'verzilverd wonen', dat een jaar of tien geleden opgeld deed. Huiseigenaren konden hun huis verkopen aan een woningcorporatie voor een bescheiden bedrag, bijvoorbeeld 50 of 60 procent van de verkoopwaarde. Ze mochten daar vervolgens wel zo lang in blijven wonen als ze wilden, of tot ze overleden. Vrij van huur, vrij van onderhoudszorgen, en met een mooi bedrag op de bank.

Of die investering lonend was voor de corporatie, hing af van hoe lang deze ouderen nog in hun huis bleven zitten; bij het vaststellen van de verkoopsom werden de sterftetabellen van het CBS gehanteerd. Iemand van 80 kreeg dan ook meer voor zijn huis dan iemand van 70.

Sommige banken doen iets soortgelijks met omkeer- of opeethypotheken. Hierbij krijgen mensen meer financiële ruimte door de overwaarde op hun huis geleidelijk op te nemen en zodoende een hypotheek op te bouwen. Die wordt na verhuizing of overlijden afgelost door de verkoop van het huis.

Dergelijke constructies zijn opgezet om een veelvoorkomend probleem onder ouderen aan te pakken: wel kapitaal, maar niet de mogelijkheid om het uit te geven. De eigen woning wordt dus ingezet voor een comfortabele oude dag. Bovenberg gaat een fikse stap verder. Hij wil dat ouderen hun eigen huis inzetten voor hun eigen zorg.

Dat is misschien even slikken, maar Bovenberg is bepaald niet de eerste die vindt dat de hogere zorgkosten alleen op te brengen zijn als mensen daar zelf voor gaan betalen. Door hun vermogen of huis in te zetten, of via 'zorgsparen'.

Voor dat laatste pleitte onlangs de Raad voor de Volksgezondheid: die adviseerde de regering om mensen zelf te laten sparen voor hun zorgkosten op latere leeftijd. Alleen de duurste behandelingen zouden nog collectief betaald moeten worden. Verzekeraars Menzis en Aegon hebben zelfs al een commercieel verzekeringsproduct ontwikkeld voor 'zorgspaarders' die denken dat ze later, bovenop het verschralende collectieve aanbod, vast nog wel wat extra zorg kunnen gebruiken.

Maar het eigen huis inzetten voor zorg, dat kon nog wel eens een lastige worden. Voor corporaties moet de investering uiteindelijk wel lonen, en dat hangt af van de huizenmarkt. De stand van zaken van het eerdergenoemde 'verzilverde wonen' geeft te denken: dat zit helemaal in het slop. Torenstad Verzilverd Wonen, waarmee de deelnemende corporaties samenwerkten, meldt op haar site dat corporaties de woningmarkt te onzeker vinden om huizen aan te kopen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden