Zorgende vader betekent veiliger thuis

Wie huiselijk geweld wil bestrijden, zou moeten kijken naar de rol van de vader in het gezin, betogen Marieke Ruinaard van Blijf Groep en Hans Faddegon van Emancipator.

MARIEKE RUINAARDBESTUURSSECRETARIS BLIJF GROEPHANS FADDEGON en EMANCIPATOR (ORGANISATIE VOOR MANNEN EN EMANCIPATIE)

Onder de titel 'Werkende moeder, zorgzame zonen' (Trouw, 24 juni) worden nieuwe argumenten aangedragen om werk en zorg beter te verdelen over moeders en vaders. "Kinderen die zien dat er binnen het gezin andere rolverdelingen mogelijk zijn dan de traditionele, zijn meer geneigd om ook zelf na te denken over de mogelijkheden in het leven." Het zorgt voor meer werkende dochters en meer zorgzame zonen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Een mooie aanmoediging voor minister Asscher om het verlengd vaderschapsverlof, waar hij onlangs opnieuw zijn steun voor uitsprak, weer op de politieke agenda te zetten. We willen hem, de Tweede Kamer en de werkgeversorganisaties nog een ander, belangrijk argument aanreiken.

Vaderschapsverlof heeft ook effect op kindermishandeling en huiselijk geweld. Uit Noors onderzoek naar 'Gendergelijkheid en de kwaliteit van leven' uit 2007 blijkt dat mede door de introductie van het betaalde vaderschapsverlof in 1993 (12 weken verlof na geboorte) kindermishandeling en huiselijk geweld substantieel is afgenomen: het aandeel kinderen dat geweld door vaders heeft ervaren is gedaald van 14 naar 5 procent.

undefined

Gelijkwaardig ouderschap

Gelijkwaardig ouderschap (equal decision making) bleek in dit onderzoek een belangrijke beïnvloedende en daarmee beschermende factor. Er is maar liefst twee derde minder geweld in gezinnen waar sprake is van gelijkwaardig ouderschap, ten opzichte van gezinnen waar vaders de beslissingen nemen. Gezinnen waar moeders de beslissingen nemen zitten daar tussenin. Het vanaf dag één intensief betrekken van de vader bij het opgroeien en opvoeden van zijn kinderen, zorgt ervoor dat ouders in gelijke mate betrokken raken bij de zorg voor de kinderen en de beslissingen thuis. Dit draagt bij aan het creëren van een veilige thuissituatie voor kinderen: zij worden substantieel minder blootgesteld aan geweld. Dát is de waarde van verlengd betaald geboorteverlof voor vaders.

Geweld in de privésfeer is de grootste geweldsvorm in Nederland. Ruim 9 procent van de bevolking had er de afgelopen vijf jaar mee te maken. Jaarlijks worden circa120.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling en groeien 60.000 kinderen op in een gezin waar huiselijk geweld speelt. Ieder jaar vallen er vijftig doden door huiselijk geweld.

Bij Blijf Groep, waar we slachtoffers en plegers van huiselijk geweld begeleiden naar een toekomst zonder geweld, zien we dat een ruime meerderheid van plegers en slachtoffers zelf een onveilige jeugd heeft gehad. Kinderen die in een onveilige thuissituatie opgroeien lopen veel risico zelf later ook pleger of slachtoffer te worden. Dat moeten we doorbreken.

Minister Ploumen financiert vanuit haar ontwikkelingsgelden MenCare+ -programma's in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Daarbij wordt met jonge vaders gesproken over mannelijkheid, seksualiteit en relaties, zodat mannen meer betrokken raken bij de zorg voor hun kinderen. Waarom wordt dit programma niet uitgebreid naar Nederland? Een gelijkwaardige rolverdeling tussen ouders komt ten goede aan de ontwikkeling van jongens en meisjes én draagt bij aan het terugdringen van huiselijk geweld en kindermishandeling.

undefined

Niets doen is duur

Tot op heden heeft de toekomst van het kind in het debat over verlenging van het vaderschapsverlof een ondergeschikte rol gespeeld. Uiteindelijk lijkt het in de besluitvorming gereduceerd te worden tot: wie betaalt het? Maar: huiselijk geweld en kindermishandeling kost ook - individueel, maatschappelijk én economisch.

Betere condities voor vaders om vanaf de geboorte betrokken te kunnen zijn is daarom geen vraag maar bittere noodzaak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden