Zorgen over vervoer van blinden en rolstoelers

De vergoeding van ziekenvervoer voor blinden, slechtzienden en mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel verdwijnt mogelijk uit de zorgverzekering.

Gemeenten zouden hier dan verantwoordelijk voor worden. Patiëntenverenigingen vrezen dat hun leden te maken krijgen met hoge vervoerskosten, te laat komen voor afspraken in het ziekenhuis of zelfs zorg zullen gaan mijden. De maatregel moet volgens het Nederlands Dagblad 33 miljoen euro besparen.

Zorginstituut Nederland heeft dit geadviseerd aan minister Edith Schippers, schrijft de krant. Zij neemt volgens het dagblad waarschijnlijk eind juni een besluit over het advies, als ze de samenstelling van het basispakket van de zorgverzekering bekendmaakt.

Het ziekenvervoer kost nu jaarlijks 129 miljoen euro, maar blijft als het aan Zorginstituut Nederland ligt, alleen beschikbaar voor nier- en kankerpatiënten. Visueel gehandicapten en rolstoelafhankelijken zouden dan een beroep moeten doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning, waardoor deze groepen afhankelijk worden van de gemeente om naar het ziekenhuis of behandelcentrum te worden vervoerd.

De Oogvereniging vindt dat het Zorginstituut een 'te rooskleurig beeld' schetst van het vervoer dat gemeenten aanbieden. "Een regiotaxi is voor ziekenvervoer bijvoorbeeld niet geschikt, want voor een afspraak in het ziekenhuis kun je niet een aankomstmarge hebben van een uur. Je moet op tijd komen", zegt een woordvoerder van de belangenvereniging.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden