Zorgen over uitverkoop Turkse banken

door Erdal Balci

De stormloop op Turkse banken houdt maar niet op. Tussen 1997 en 2005 zijn 24 Turkse banken aan buitenlanders verkocht. Vorige week ging 20 procent van de grote Akbank voor drie miljard dollar naar de Amerikaanse Citigroup.

Bijna dertig procent van het Turkse bankwezen is inmiddels in buitenlandse handen en de Turken maken zich zorgen. De cirkel is rond wanneer de grote staatsbanken Halkbank en Vakiflar geprivatiseerd zijn.

„De verwachting is dat deze twee staatsbanken weldra verkocht worden aan buitenlanders”, zegt Selim Somcag, econoom en financieel adviseur. „Als dat gebeurt, betekent het dat Turkije een semi-kolonie is van de westerse wereld. Banken financieren namelijk alle sectoren in een land. Als ze dat niet doen, stort het land in.”

Abdullatif Sener, minister van economie, zei enkele jaren geleden dat het aandeel van de buitenlanders niet meer dan twintig procent mocht zijn. Deze grens is inmiddels overschreden. Turken, die toch al sceptisch zijn over buitenlands kapitaal, kregen helemaal een zure smaak in de mond toen de helft van Finansbank verkocht werd aan een Griekse investeerder.

Murat Yulek, econoom en columnist bij de krant Dunya: „De belangrijkste reden dat Turkse banken zo makkelijk kopers vinden, is dat in Europa te weinig ruimte is voor groei. Turkije daarentegen is wel een groeiende markt. Dat hebben de buitenlanders goed in de gaten. Daarnaast hebben Turkse bankeigenaren veel narigheid meegemaakt in het verleden. Velen zijn van corruptie beschuldigd en hebben geleden in de tijden van economische crises. Nu er klanten zijn, denken ze ’niet treuzelen, verkopen’.”

Statistieken laten zien dat het aandeel van buitenlandse bankeigenaren in rijke EU-landen inderdaad nooit meer dan twintig procent is. In Frankrijk, Oostenrijk en Griekenland is dat percentage bijna bereikt, in Duitsland is het slechts vijf procent. Daarentegen is het percentage bij EU-nieuwkomers vrij hoog: 65 procent in Hongarije en Polen, in Tsjechië zelfs 95 procent. Gaat het in Turkije ook in die richting?

Murat Yulek: „Turkije moet oppassen. Het mag niet zo ver komen dat buitenlanders de touwtjes helemaal in handen krijgen. Als je geen controle hebt over je eigen bankwezen, kun je ook geen rol van betekenis spelen in de wereld. Turkije moet zorgvuldiger omgaan met haar banken. Turken denken niet aan de lange termijn. Het is moeilijk ’nee’ zeggen tegen de miljarden dollars die ze kunnen krijgen.”

In de ’run’ op Turkse banken zijn de Nederlanders achtergebleven. Rabobank heeft lang onderhandeld voor de overname van Sekerbank, maar dat is uiteindelijk afgeblazen. Deze bank ging naar ondernemers uit Kazachstan. Alleen Fortis heeft vorig jaar Disbank overgenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden