Zorgen over Russische troepen in Syrië

Foto's van Poetin en Assad staan tegen de muur van de ambassade van Damascus voor aanvang van een pro-Syrisch protest in 2013. Beeld AP
Foto's van Poetin en Assad staan tegen de muur van de ambassade van Damascus voor aanvang van een pro-Syrisch protest in 2013.Beeld AP

Westerse kopstukken hebben woensdag opnieuw bezorgdheid geuit over berichten dat Rusland gevechtstroepen naar Syrië stuurt. NAVO-chef Jens Stoltenberg zei woensdag op bezoek in Praag dat de groeiende militaire activiteiten van Rusland in Syrië zorgen wekken.

Redactie

En dat maakt het vinden van een politieke oplossing in dat land volgens Stoltenberg alleen maar moeilijker. Hetzelfde zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius,vandaag.

Rusland zou bezig zijn met militair ingrijpen om te voorkomen dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad bezwijkt. Er zouden meer gevechtsvliegtuigen naar Syrië zijn gestuurd, net als leden van een Russisch marinekorps en er wordt hard aan een nieuwe militaire basis bij de havenstad Latakia gewerkt.

Syrische zegslieden hebben bevestigd dat er meer Russische hulp komt, maar Damascus ontkent net als Moskou dat Russen meevechten met Assads troepen.

Het regime van de clan van de familie Assad is al sinds de tijd van de Sovjet-Unie en het bewind van Assads vader, Hafez al-Assad (1930-2000), zeer nauw verbonden met Rusland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden