Zorgen over kinderen van het kalifaat

Tunesische vrouwen van IS-strijders met hun kinderen in een opvangkamp in Syrië.Beeld Photo News

Zeker tachtig Nederlandse kinderen van jihadisten wonen op dit moment in kampen in Syrië en Irak. Er zijn vragen over hun gezondheid maar ook over het eventuele risico dat ze vormen bij terugkeer.

De Nederlandse kinderen in Syrië en Irak dreigen tussen wal en schip te vallen. De vraag wie er verantwoordelijk is voor het welzijn van die minderjarigen, blijkt lastig te beantwoorden. Volgens hulporganisatie Defence for Children komt dat door de spanning tussen de vrijheid van ouders om de verblijfplaats van hun kinderen te bepalen, en de verantwoordelijkheid die de Nederlandse overheid volgens het VN Kinderrechtenverdrag heeft om kinderen te beschermen.

Het gaat naar schatting om zeker tachtig Nederlandse minderjarigen. Maar mogelijk zijn het er meer, omdat er weinig zicht is op de kinderen die in het kalifaat geboren zijn uit een Nederlandse moeder en/of vader. Een aantal van hen zit momenteel - veelal met hun moeder - in vluchtelingenkampen in Syrië en Irak, blijkt uit het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland dat eerder deze week verscheen.

Dat betekent dat ze grote veiligheidsrisico’s lopen en hun gezondheid in gevaar is, zegt Ton Liefaard, hoogleraar kinderrechten aan de Universiteit Leiden. Hij zet vraagtekens bij de huidige houding van de Nederlandse overheid. Die doet niets, behalve als de kinderen zelf Nederland weten te bereiken of een ambassade in de regio. “Ouders hebben in principe de vrijheid om hun kinderen op te voeden zoals ze dat willen. Maar als dat betekent dat kinderen grote risico’s lopen, dan mag je als overheid kritisch zijn op die opvoeding.”

Indoctrinatie

Ook het Dreigingsbeeld spreekt over mogelijk ‘geïndoctrineerde minderjarigen’ die in opvangkampen zitten waar geen adequate zorg aanwezig is. Het is bekend dat in het kalifaat van jongs af aan les wordt gegeven in de leer van IS en dat kinderen openbare executies bijwoonden. Jongens vanaf negen jaar konden militair getraind worden. Om die reden zijn er naast zorgen over het welzijn van de minderjarigen, ook zorgen over het mogelijke gevaar dat ze bij terugkeer in Nederland kunnen vormen.

Hulporganisatie Unicef maakt zich vooral zorgen over de jongens en meisjes die in het kalifaat geboren zijn. Die zijn niet aangegeven en dus stateloos, aldus Majorie Kaandorp, kinderrechtendeskundige bij Unicef. “Het risico bestaat dat geen enkele overheid zich verantwoordelijk voelt. Dit druist in tegen het internationale kinderrechtenverdrag dat zegt dat ieder kind recht heeft op een nationaliteit. Hier moet een internationale oplossing voor komen.”

Kinderrechtenorganisatie Defence for Children zegt vanwege het ingewikkelde vraagstuk nog geen standpunt te hebben ingenomen over wat de verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid is. Ook de Kinderombudsman erkent dat er nog veel vragen openliggen.

Liefaard waarschuwt dat er ondertussen weinig voor de kinderen wordt gedaan. Ze dreigen daardoor slachtoffer te worden van de ingewikkelde situatie in Syrië en Irak. “Ook al zijn het kinderen van jihadisten, het zijn wel kinderen. Ik vraag me af of de drempel om hulp te krijgen niet veel te hoog is.”

Terugkeren

De Nederlandse overheid is niet van plan de minderjarigen daar op te halen, bevestigt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Maar als ze in Nederland aankomen, dan zullen ze worden opgevangen en de zorg krijgen die ze nodig hebben. De vraag of het daadwerkelijk om Nederlandse kinderen gaat, kan volgens hem in veel gevallen eenvoudig worden beantwoord met een DNA-test. De NCTV verwacht dat verschillende Nederlandse vrouwen met hun kinderen de komende tijd zullen proberen terug te keren. Volgens het huidige beleid worden de moeders dan direct vastgezet, terwijl het Openbaar Ministerie onderzoekt of ze strafrechtelijk vervolgd worden.

De kinderen komen in dat geval onder toezicht te staan van de Raad voor de Kinderbescherming. Daar is een expertiseteam opgericht met traumaspecialisten en islam-deskundigen, die niet alleen moeten bepalen welke zorg de kinderen nodig hebben, maar ook welke risico’s er eventueel zijn.

Lees ook: Zo bereiden landen zich voor op de terugkeer van 'hun' jihadisten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden