Zorgen over kernreactor Noord-Korea

Foto's wijzen op meer verrijking uranium

Smeltende sneeuw op het dak van een grote nieuwe hal bij Noord-Korea's belangrijkste kernreactor Yongbyon kan duiden op een verdubbeling van de verrijking van uranium. Dat concludeert althans het onderzoeksinstituut IHS in de meest recente Jane's Intelligence Review op basis van satellietbeelden.

De verschillen tussen de satellietfoto's zijn duidelijk. De foto genomen op 1 januari toont een nog onaangetast egaal dak bedekt met sneeuw. Ruim een maand later, op 6 februari, vertoont het sneeuwdek donkere plekken. Bij het verrijken van uranium komt veel hitte vrij die de sneeuw mogelijk liet smelten.

Yongbyon is altijd een bron van veel speculatie. De fabriek voorzag Pyongyang van plutonium voor de eerste kernproef in 2006. De reactor werd in 2007 gesloten in ruil voor onder meer economische hulp. Een jaar later werd ook de koeltoren afgebroken. In 2013 startte het regime, tot grote woede van de internationale gemeenschap, de kernreactor toch weer op voor de ontwikkeling van kernwapens. Dat jaar begon ook de bouw van een tweede hal die qua afmetingen vergelijkbaar is met de al bestaande hal.

Het lijkt erop dat de productie in de tweede hal sinds zes maanden op gang is. Met deze nieuwe hal zou Noord-Korea nu volgens schattingen ongeveer vierduizend centrifuges van Pakistaanse makelij actief hebben. Dat betekent een productie van ongeveer 80 kilo aan hoogverrijkt uranium per jaar. Het is volgens IHS onduidelijk waar het verrijkte uranium momenteel is.

Aangenomen wordt dat Noord-Korea nu al vier tot tien nucleaire wapens bezit. In een recent rapport van het VS-Korea Instituut van de Johns Hopkins Universiteit schetst voormalig VN-wapeninspecteur David Albright toekomstscenario's voor het Noord-Koreaanse nucleaire arsenaal. Volgens zijn schattingen kan Pyongyang in 2020 tussen de twintig en honderd kernwapens hebben.

'Noord-Koreaanse vicepremier voor vuurpeloton'

De Noord-Koreaanse vicepremier is door een vuurpeloton geëxecuteerd nadat hij had aangegeven het niet eens te zijn met leider Kim Jong-un. Dat meldde het Zuid-Koreaanse staatspersbureau Yonhap gisteren op basis van een anonieme bron. De executie van de 63-jarige Choe Yong-gon betekent dat opnieuw een hooggeplaatste overheidsfunctionaris binnen het Noord-Koreaanse regime het veld heeft moeten ruimen. Berichten uit het gesloten land zijn echter moeilijk te controleren.

Eind 2013 werd de oom van Kim Jong-un, Jang Song-thaek, al geëxecuteerd. Jang was volgens bronnen ooit de op een na machtigste man in het land, maar viel in ongenade. Hij werd beschuldigd van het beramen van een staatsgreep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden