Hulpverlening

Zorgen over groeiend aantal verwarde jongeren in Friesland

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Jongeren in Friesland hebben vaker psychiatrische problemen. Instellingen moeten echt beter gaan samenwerken.

Edwin Kreulen en Rianne Oosterom

Meldingen over 'verwarde personen' gaan in Friesland steeds vaker over jongeren met psychiatrische problemen.

Dat merken de verschillende instanties die betrokken zijn bij de opvang van deze groep. Lector Nynke Boonstra en enkele collega's van de Hogeschool NHL in Leeuwarden ondervroegen hen en analyseerden de politiecijfers. Net als elders stijgt in Friesland het aantal zogeheten E33-meldingen bij de politie, over personen met verward gedrag.

Bankhoppers

Volgens Boonstra is bij slechts een op de vijf meldingen sprake van een psychiatrisch probleem. Binnen deze groep zien hulpverleners - van psychiatrie tot en met gemeente en politie - wel steeds vaker jongeren. Een psychiatrisch probleem komt ook bij hen nooit alleen, merken de hulpverleners. Een op de vijf jongeren heeft minstens één ander fors probleem. Vaak kunnen zij geen baan vinden, hebben ze flinke schulden en ligt ook verslaving op de loer.

Volgens Boonstra wreekt zich de 'akelige grens van achttien', de meerderjarigheid die niet iedereen aankan. "Jongeren van die leeftijd zijn niet volwassen, en kunnen niet, na één verjaardag, ineens goede beslissingen nemen over hun leven. Als ze zelf niet geloven dat ze zorg nodig hebben, blijven ze lekker weg."

De lector maakt zich ook zorgen over 'bankhoppers': probleemjongeren zonder woning, die van vriend naar vriend trekken om op de bank te slapen. "We hebben er geen exacte cijfers over, maar het is een zorgelijke ontwikkeling. We gaan verder onderzoeken hoe dit samenhangt met de meldingen over verwarde personen."

Informatie delen

Onno Hoes, de voormalige burgemeester van Maastricht die sinds kort het 'schakelteam personen met verward gedrag' leidt, heeft nog geen signalen gekregen dat in andere regio's juist jongeren zorgen voor meer meldingen van verward gedrag. "Ik merk wel dat de overgang van het ene naar het andere systeem voor problemen kan zorgen. Dat kan voor jongeren gelden die van school naar bijvoorbeeld werk gaan, maar ook voor volwassenen die eerst met justitie te maken hadden en daarna met andere hulpverleners."

Het is volgens Hoes nodig dat zorginstellingen beter gaan samenwerken. "Te vaak wordt nog gedacht dat er geen informatie gedeeld mag worden. Terwijl het juist in het belang kan zijn van de mensen om wie het gaat: die zijn nogal eens te verward om het zelf te doen." Hoes komt na de zomer met een rapport over de stand van zaken bij de hulp aan verwarde personen in het hele land.

Tussen wal en schip

Ook burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden vindt dat 'zorginstellingen beter op elkaar moeten aansluiten' in het helpen van verwarde personen. Nu vallen er mensen tussen wal en schip, constateert hij. Hoewel er al veel is veranderd, vindt Crone de geestelijke gezondheidszorg nog vaak 'te star'. "Iemand die niet in het hokje van de ggz past en bijvoorbeeld een niet-evident blijvende stoornis heeft, wordt losgelaten. Terwijl iedereen ziet: die man is zo gek als een deur."

Maar de gemeenten zijn er toch uiteindelijk verantwoordelijk voor dat burgers goede zorg krijgen? "Wij krijgen niet altijd het geld, de ggz niet altijd. We moeten roeien met de riemen die we hebben: maar we hebben nu allemaal te weinig capaciteit om alle verwarde mensen naadloos op te vangen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden