Zorgen over groei aantal hbo-studies

amsterdam – - De hbo-wereld maakt zich zorgen over de onstuimige groei van het aantal opleidingen. Dat is in tien jaar tijd met 30 procent toegenomen.

De HBO-raad telt nu 931 hbo-bachelors, die opleiden tot de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn er 130 professionele masters; verdiepende opleidingen voor wie zich bij wil scholen. Lang niet iedereen is blij met die groei: de studiekeuze wordt er niet makkelijker op.

Karel van Rosmalen, bestuursvoorzitter van de Limburgse Hogeschool Zuyd, vindt het groeiend aantal opleidingen een slechte ontwikkeling. Voornamelijk omdat het geen unieke opleidingen zijn, maar hogescholen elkaar kopiëren. Daardoor is het moeilijker voor hogescholen zich te profileren en voor aankomend studenten om te kiezen.

De hogescholen moeten ook wel, zegt Van Rosmalen. „Nieuwe opleidingen trekken studenten van andere hogescholen. Begin je zelf die opleiding niet, dan komen er dus minder studenten binnen”, legt hij uit. En een lager aantal studenten betekent minder geld. Gevolg: als één hogeschool een opleiding begint, volgen er meer.

Niet iedereen kan zomaar een studie beginnen. Een ’commissie doelmatigheid’ kijkt of er wel vraag is naar een nieuwe opleiding. Voorzitter Norbert Verbraak maakt zich ’best zorgen’ over het groeiend aantal hbo-studies.

Omdat het vaak te maken heeft met marketing, niet met inhoud. Ook de studiekeuze wordt er niet makkelijker op, zegt hij. „Als je zoveel smaken verkoopt is het voor studenten moeilijk te bepalen of ze de goede hebben.”

Toch aarzelt Verbraak om dan maar geen nieuwe opleidingen toe te laten. Maatschappelijke ontwikkelingen vragen om nieuwe studies, vindt hij. Verbraak ziet een rol voor de hogescholen zelf. „Ik zou willen dat de hogescholen in gesprek gaan over de noodzaak van zo veel opleidingen. Dan moeten ze wel bereid zijn het collectief belang te dienen.”

Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad, erkent het probleem. „We moeten oppassen dat competitie niet tot kopieergedrag leidt.” Maar hij waarschuwt niet het kind met het badwater weg te gooien. Opleidingen die in eerste instantie modieus lijken, blijken later de motor te zijn van economische groei, aldus Terpstra. Ook is het aantal studenten flink gegroeid. Als er niet meer opleidingen bijkomen, ontstaan er massastudies. Terpstra vindt dat er snel iets moet veranderen. Hij denkt aan het gezamenlijk beginnen van nieuwe opleidingen in plaats van het huidige kopiëren. En daar is enige haast bij, vindt hij. „Want óf we regelen het zelf, óf de overheid grijpt in.”

Wat helpt tegen studie-uitval?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden