Zorgen over Griekse impasse nemen toe

De Griekse premier Alexis Tsipras opperde gisteren de mogelijkheid van een extra 'eurozone-top'.  Beeld EPA
De Griekse premier Alexis Tsipras opperde gisteren de mogelijkheid van een extra 'eurozone-top'.Beeld EPA

De ministers van financiën komen morgen bijeen op Malta. Zonder een akkoord over een volgend leningdeel komt een nieuwe Griekse crisiszomer in zicht.

Christoph Schmidt

Krijgen we weer een 'Griekse zomer' zoals in 2015? De herinnering aan die bijna-Grexit, inclusief nachtelijke crisistoppen, zweefde deze week weer even door de lucht. Dat gebeurde vooral toen de Griekse premier Alexis Tsipras gisteren de mogelijkheid opperde van zo'n extra 'eurozone-top' van negentien regeringsleiders om de impasse in het overleg met de geldschieters te doorbreken.

Morgen leidt voorzitter Jeroen Dijsselbloem in de Maltese hoofdstad Valletta een eurogroep-bijeenkomst van ministers van financiën waarop de druk deze week flink is opgevoerd. Athene heeft al maandenlang geen geld gekregen uit het grote derde steunpakket van maximaal 86 miljard euro waarover in die crisiszomer van 2015 overeenstemming werd bereikt.

De technische experts van de Europese Unie en van het Internationaal Monetair Fonds -dat nog niet meebetaalt maar wel in de onderhandelingsteams zit- zijn niet tevreden met het hervormingstempo van de Griekse overheid.

Het gaat om de bekende pijnpunten: veranderingen in het pensioen- en belastingstelsel, de energie- en arbeidsmarkt, privatiseringen, begrotingsbeleid. De regering-Tsipras vindt echter dat de grens van wat de Griekse maatschappij nog kan opbrengen, allang is overschreden.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Jeroen Dijsselbloem Beeld EPA
Jeroen DijsselbloemBeeld EPA

Vals spel

Bovendien beschuldigde de premier de geldschieters van vals spel. "Ze hebben de doelpalen verplaatst", zei hij in Athene na een ontmoeting met 'EU-president' Donald Tusk, die naast de gewone EU-toppen ook de veel minder vaak gehouden eurozone-toppen leidt.

Tsipras riep hem op zo'n bijeenkomst op het hoogste niveau te organiseren als de eurogroep-ministers geen doorbraak bereiken op Malta. "Al denk ik niet dat dit nodig is", voegde hij er meteen aan toe. "Ik ga uit van een resultaat op vrijdag. Maar deze vertragingen kunnen niet langer voortduren."

Een hoge EU-functionaris zei dinsdag geen snelle doorbraak te verwachten, maar daarna volgde koortsachtig overleg. Dijsselbloem was dinsdag in Brussel te vinden voor besprekingen met enkele Griekse ministers en vertegenwoordigers van EU en IMF. Gisteren ging het overleg via andere kanalen door, in de kennelijke hoop in Valletta toch een succesje te kunnen melden. 'Heb gedurende de dag gesprekken en contacten gehad over Griekenland', tweette Dijsselbloem gistermiddag. 'Het werk gaat door'.

Bij het uitblijven van een (deel)akkoord op Malta zit de zaak voor langere tijd vast wegens de naderende vakanties rond Pasen, in Griekenland de belangrijkste feestdagen van het jaar. Ook tijdens de daaropvolgende lentebijeenkomsten van het IMF en de Wereldbank zullen onderhandelingen over Griekenland niet mogelijk zijn.

Athene heeft op dit moment geen acute betalingsproblemen, maar die dreigen wel in juli als er een aantal grote aflossingen op de rol staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden