Zorgen over Chinese 'behandelingen' voor homoseksualiteit

In 2022 zijn de GayGames in Hongkong.  Beeld AFP
In 2022 zijn de GayGames in Hongkong.Beeld AFP

Homo- en biseksuelen worden in China 'genezen' met traumatische therapie. Dat moet snel anders, zegt HRW.

Gijs Moes

Chinese LHBT'ers worden geregeld onderworpen aan onmenselijke behandelingen. Ziekenhuizen en privé-klinieken bieden 'behandelingen' aan die homo- en biseksuele mensen zouden veranderen in heteroseksuele mannen en vrouwen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) roept de Chinese overheid op om hiertegen op te treden.

Homoseksualiteit is in China al twintig jaar niet meer verboden en sinds 2001 geldt het ook officieel niet meer als ziekte of afwijking. China kent bovendien perioden in de geschiedenis waarin niet-heteroseksueel gedrag vrij algemeen geaccepteerd was. Toch bloeien tegenwoordig de praktijken die bedoeld zijn om LHBT'ers te 'genezen'.

Gedwongen medicatie en elektrische schokken

In een rapport laat HRW zeventien Chinezen aan het woord die te maken hebben gekregen met deze therapieën. Ze zijn vastgehouden, gedwongen medicatie te nemen en ze kregen elektrische schokken toegediend. Vaak zijn het de ouders die adolescenten en jongvolwassenen naar deze klinieken sturen.

Ook al is homoseksualiteit niet meer strafbaar, toch is het 'sociale stigma' groot, zegt Boris Dittrich, directeur LHBT-rechten bij HRW en voormalig D66-Kamerlid. "Het is voor Chinezen heel belangrijk om voor nakomelingen te zorgen." En dus nemen ouders van LHBT-kinderen hun toevlucht tot schimmige praktijken. Ziekenhuizen en klinieken verdienen daar goed aan, tot soms duizenden dollars per behandeling.

"De Chinese overheid heeft de bevoegdheid om hiertegen op te treden", zegt Dittrich vanuit Hongkong waar het rapport vanochtend vroeg officieel is gepubliceerd. Omdat homo- en biseksualiteit niet meer als afwijking gelden, is behandeling illegaal. Er is zelfs een geval bekend van een homoseksuele man die de kliniek waar hij werd behandeld heeft aangeklaagd. Hij kreeg gelijk van de rechter, die hem een schadevergoeding toekende.

"Maar de autoriteiten reageren niet, zolang het voor hen geen bedreiging is", aldus Dittrich. "Ze houden geen toezicht op de behandelingen, terwijl die gebeuren in staatsziekenhuizen en klinieken die onder hun controle vallen. Ook op onze vragen hebben ze niet gereageerd."

Positieve ontwikkelingen

Dittrich heeft zelf enkele slachtoffers gesproken. "Zij hebben vreselijke verhalen, bijvoorbeeld over moeders die dreigen zelfmoord te plegen." In de ziekenhuizen en klinieken krijgen de slachtoffers niet alleen te maken met fysieke mishandeling, ook psychisch worden ze hard aangepakt. Zo krijgen ze te horen dat homoseksualiteit 'ziek', 'pervers', 'vies' en 'abnormaal' is.

Toch ziet Dittrich ook positieve ontwikkelingen, zoals de jaarlijkse Shanghai Pride. Ook zijn er ouders die zelf op zoek gaan naar een partner voor hun LHBT-kind, net zoals dat vaak met heteroseksuele kinderen gebeurt.

HRW had moeite om Chinezen te vinden die wilden praten over hun ervaringen. Dittrich kan daarom niet zeggen hoe wijdverbreid de behandelingen tegen homo- en biseksualiteit zijn. Wel is volgens hem uit Chinees onderzoek gebleken dat 10 procent van de LHBT-gemeenschap ooit een behandeling heeft ondergaan.

Lees ook: Ook in China moet de rechter zich over het homohuwelijk buigen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden