Zorgen om uitblijven overleg vrije postmarkt

Het uitblijven van overleg over de liberalisering van de postmarkt, baart vakbonden zorgen. Zij hebben de Kamer een brandbrief gestuurd.

De onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden van postbezorgers bij nieuwe postbedrijven komen moeilijk van de grond. Die zijn van belang voor verdere liberalisering van de Nederlandse postmarkt.

De betrokken vakbonden zijn bezorgd over het uitblijven van overleg met Selekt Mail, Sandd en VSP (dochter van TNT Post). Ze hebben zowel deze werkgevers als de Tweede Kamer een brandbrief gestuurd om vaart in de zaak te krijgen. „We hebben voor 6 december overleg gehad, daarna is het doodgevallen”, schetst bestuurder Robbim Heins van CNV Bedrijvenbond. In een reactie zeggen de werkgevers bereid te zijn het gesprek met de bonden snel op te pakken.

Staatssecretaris Heemskerk (economische zaken) stelde begin december het volledig vrijgeven van de postmarkt uit. Eerst moest er meer duidelijkheid komen over de situatie op de Duitse postmarkt, en de ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden van postbezorgers. Deze werken nu als een soort zelfstandigen tegen minder dan het minimumloon en zonder sociale bescherming en verzekeringen.

De vakbonden willen dat de postbedrijven echte arbeidsovereenkomsten sluiten met hun bezorgers, zodat ze rechtsbescherming hebben. Op de langere termijn zou er een speciale cao moeten komen. „We willen er in ieder geval een bodem in slaan zodat mensen niet onder het normale minimum zakken”, zegt vakbondsbestuurder Jan de Jong van FNV Bondgenoten. Hij meent dat mogelijk tegengestelde belangen bij de nieuwe postbedrijven een rol spelen bij het uitblijven van overleg.

De bonden vrezen dat de liberalisering van de postmarkt wordt doorgezet zonder dat de positie van de bezorgers is verbeterd. Ze willen zo snel mogelijk met werkgevers aan tafel. Topman John Kuiper van Selekt Mail zegt dat hij wachtte op een initiatief van de bonden nadat deze de gesprekken met het postbedrijf had ’geparkeerd’. Een woordvoerder van TNT laat weten dat het overleg van de werkgevers onderling in ’volle gang’ is. Directeur Bart Stomphorst van Sandd zegt dat na het uitstel door Heemskerk zijn bedrijf zich moest herpakken. „üok wij, werkgevers, willen zo snel mogelijk verder praten over de arbeidsvoorwaarden. Dat vergt echter een zorgvuldige voorbereiding.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden