Zorgen om Turkse bedreiging van vrije wetenschap

Een imam voor een Turkse vlag tijdens een pro-Erdogan demonstratie in Istanbul. Beeld afp
Een imam voor een Turkse vlag tijdens een pro-Erdogan demonstratie in Istanbul.Beeld afp

De Turkse autoriteiten roepen Turkse wetenschappers en studenten die in het buitenland een opleiding volgen of onderzoek doen, per e-mail op terug te keren naar Turkije. Zowel Amerikaanse, Europese als Nederlandse universiteiten maken daar melding van.

Het gaat niet om Nederlandse Turken, maar vooralsnog alleen om Turken die hier min of meer tijdelijk zijn.

Nederlandse universiteiten maken zich daar zorgen over en hebben gisteren afgesproken om "zo snel mogelijk" een informatiepunt te openen waar Turkse studenten en medewerkers terechtkunnen met vragen.

"Dit is een behoorlijke bedreiging van de vrije wetenschap", zegt rector Bert van der Zwaan van de Universiteit Utrecht. "Waar we kunnen, zullen we er alles aan om doen om die te beschermen."

Subsidieprogramma
Turkije is weliswaar geen lid van de Europese Unie, maar heeft wel toegang tot het Europese subsidieprogramma voor onderzoeksbeurzen.

Daarmee kunnen Turkse wetenschappers onderzoek doen aan Europese onderzoeksinstellingen. Ook kunnen Turkse studenten met een Europese beurs een periode hier studeren, en andersom.

Hoeveel Turken er op dit moment precies in Nederland zijn voor onderzoek of studie is niet bekend. "Maar we hebben nu bijvoorbeeld een zomerschool met 3000 buitenlanders", geeft Van der Zwaan als voorbeeld. "Daar zitten Turken bij, maar ik weet niet precies hoeveel."

De universiteiten willen de komende weken ook kijken wat ze kunnen doen voor Turken die van plan waren naar Nederland te komen voor studie of onderzoek, maar niet weg kunnen vanwege het door de Turkse regering opgelegde uitreisverbod. Academici morgen voorlopig het land niet uit, meldde de regering gisteren. "Wat dat betekent zal in de loop van augustus duidelijk worden", aldus Van der Zwaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden