Zorgen om resistente malariaparasiet Cambodja

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Wetenschappers maken zich zorgen over malariaparasieten die resistent zijn tegen medicijnen. In Cambodja zijn inmiddels drie varianten van de parasiet ontdekt die bestand zijn tegen het veelgebruikte middel artemisinine, meldde de Britse omroep BBC maandag.

'Artemisinine werkt momenteel nog heel goed. Het is het beste wapen dat we hebben tegen deze ziekte en we moeten het houden', zegt onderzoeker Olivo Miotto. De bio-informaticus van de Universiteit Mahidol (Thailand) en de Universiteit van Oxford heeft het DNA van honderden malariaparasieten vergeleken.

Drie groepen
Uit de analyse bleek dat in Cambodja inmiddels drie resistente groepen rondwaren. Volgens het onderzoek zijn de nieuwe resistente populaties nog niet waargenomen op andere plaatsen in de wereld waar malaria voorkomt.

Het probleem van de resistente parasieten in zuidoost-Azië kwam in 2008 voor het eerst aan het licht. Welke genetische veranderingen tot de ongevoeligheid voor medicijnen hebben geleid, is nog niet duidelijk.

Nutteloos
Parasieten die malaria veroorzaken, zijn sowieso goed in staat om resistentie te ontwikkelen. 'De effectiefste middelen die we in de laatste decennia hadden, zijn een voor een nutteloos geworden', zegt onderzoeker Miotto. Zijn onderzoek is gepubliceerd in de laatste editie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden