Zorgen om quotum gehandicapten

Jonge vrouw in een sociale werkplaats, een type voorziening waar de komende jaren op bezuinigd wordt. Om ook mensen die daarvan de dupe worden aan het werk te houden, wil Klijnsma een quotum invoeren. Beeld anp
Jonge vrouw in een sociale werkplaats, een type voorziening waar de komende jaren op bezuinigd wordt. Om ook mensen die daarvan de dupe worden aan het werk te houden, wil Klijnsma een quotum invoeren.Beeld anp

Bedrijven en overheden komen in problemen als ze de komende jaren veel vacatures moeten invullen met arbeidsgehandicapten, om zo tot een quotum van 5 procent van het personeelsbestand te komen. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw onder 25 werkgevers.

Laura van Baars

Zo moet farmaceutisch bedrijf MSD uit Oss 12 procent van de vacatures tot 2021 invullen met gehandicapten. Bij een gemeente als Heerenveen is dit 10 procent en bij een gemeente als Hollands Kroon maar liefst 37 procent.

De problemen worden vergroot doordat veel werkgevers niet weten hoeveel gehandicapten zij nu al in dienst hebben. Uit het onderzoek van deze krant onder 25 bedrijven en overheden blijkt dat bedrijven als Randstad, Heijmans, ABN Amro, Shell, Movares, de provincie Utrecht of de gemeente Nijmegen geen idee hebben wie van hun personeel onder de noemer arbeidsgehandicapte valt. Daardoor is het onbekend hoeveel vacatures zij tot 2021 nog moeten invullen met arbeidsgehandicapten om aan het quotum van staatssecretaris Klijnsma te komen.

Privacywetgeving verbiedt het werknemers op handicaps te registreren. Veel werkgevers hebben bovendien geen beleid en budget om arbeidsgehandicapten aan te trekken en te begeleiden bij het werk.

Naar schatting 1 procent van de werkende beroepsbevolking heeft een handicap. In het plan van staatssecretaris Klijnsma, dat onderdeel uit maakt van de nieuwe Participatiewet die per 1 januari 2014 ingaat, moeten bedrijven met meer dan 25 werknemers in 2021 minimaal 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst hebben. Voor iedere werknemer die zij tekortkomen, moeten ze een boete van 5000 euro betalen. De quotumregeling is onderwerp van het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgevers over bezuinigingen van het kabinet-Rutte II en de consequenties voor de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid.

De term 'arbeidsgehandicapten' is van Klijnsma. Om wie het precies gaat, is nog onduidelijk. De staatssecretaris stelde afgelopen week voor mensen met zintuiglijke beperkingen, chronische aandoeningen, lichamelijke beperkingen, een vastgesteld laag IQ, niet-aangeboren hersenletsel en autisme ertoe te rekenen. In bureaucratische termen zijn dat mensen met een Wajong-, WSW- of WGA-/WIA- uitkering.

De bedrijven die Trouw sprak willen snel duidelijkheid over wie onder de term arbeidsgehandicapt valt. Hoe ruimer de definitie, hoe makkelijker daaraan te voldoen is. Werkgevers zouden zonder het te weten misschien wel veel mensen met een onzichtbaar gebrek in dienst kunnen hebben.

"Creatief rondkijken", noemt Marc van Weele, arbo-specialist bij MSD, de wijze waarop werkgevers de gezondheid van hun werknemers onder de loep gaan nemen.

Zo zit er bijvoorbeeld bij ingenieursbureau Movares een 'verborgen' groep arbeidsgehandicapten, vertelt een woordvoerder. Het technisch begaafde personeel bij het bureau heeft soms last van autisme. "Autisme wordt niet geregistreerd en als zodanig niet als arbeidsgehandicapt beschouwd." Maar naar alle waarschijnlijkheid is een normaal functionerende autist volgens de definitie van Klijnsma straks een gehandicapte. "Je vraagt je soms wel af of het quotum zo niet haar doel voorbij schiet", vindt Van Weele.

Lees ook: Wat is eigenlijk een arbeidsgehandicapte? (Digitale editie)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden