Zorgen om nieuwe kerkwet Hongarije

De regering van Hongarije maakt zich schuldig aan een inperking van de godsdienstvrijheid en schendt het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat schrijft een groep Hongaarse intellectuelen in een brief aan de Europese Commissie.

De groep bestaat uit voormalige dissidenten die zich in de jaren zeventig en tachtig verzetten tegen het communistische regime in Hongarije. Nu vragen zij aandacht voor een omstreden wet die op 1 januari van kracht wordt. De meeste religieuze organisaties in Hongarije verliezen dan hun erkenning door de overheid. Van de huidige 358 erkende religieuze genootschappen blijven er veertien over. Voor erkenning is vereist dat een groepering langer dan twintig jaar in Hongarije gevestigd is en een aanhang van meer dan 30.000 mensen heeft. Door het ontnemen van de kerkelijke status verliezen de religieuze organisaties hun subsidie en mogen ze ook geen land bezitten. Ook lopen niet-erkende religieuze organisaties belastingvoordelen mis.

Onder meer de Hare Krisjna-beweging dreigt zijn erkenning te verliezen. De Hare Krisjna's spelen met hun 'Voedsel voor Leven'-gaarkeukens een rol in de Hongaarse samenleving. Ook Hongaarse moslims zijn bezorgd. "Als de overheidssteun wegvalt, groeit de kans dat geld en ideeën van elders invloed krijgen in de Hongaarse moslimgemeenschap", zegt Zoltán Bolek, voorzitter van de Hongaars Islamitische Gemeenschap vandaag in Trouw. "Dat zou geen goede ontwikkeling zijn."

"Wij hebben gevochten voor een Europa dat zich door mensenrechten verenigd heeft", schrijven de voormalige dissidenten in hun brief, die zij hebben gericht aan de eurocommissarissen Vivianne Reding van justitie en Thomas Hammarberg van mensenrechten. "Is onze hoop vergeefs geweest?"

Toen vorige maand de contouren van de nieuwe Hongaarse wet duidelijk werden, stelde D66 daarover Kamervragen aan minister Rosenthal van buitenlandse zaken. D66 wil dat de minister 'concrete stappen' onderneemt om de godsdienstvrijheid in Hongarije te waarborgen.

RELIGIE & FILOSOFIE 6

Hongaarse kerken in de knel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden