Zorgen om komst omstreden imams naar Rijswijk

Flyer voor het evenement. Beeld Rohamaa
Flyer voor het evenement.Beeld Rohamaa

In de gemeente Rijswijk is overleg gaande over de komst van omstreden imams volgende maand naar een gala daar. Ook in de Tweede Kamer is onrust ontstaan over het aanstaande evenement. D66-Kamerlid Gerard Schouw bijvoorbeeld wil weten wat minister Lodewijk Asscher (Integratie) gaat doen tegen de komst de imams. Schouw heeft vanmiddag Kamervragen ingediend.

Redactie

'Minister Asscher kondigde in augustus vorig jaar aan zogenoemde haatimams te willen weren uit Nederland door bijvoorbeeld een visum te weigeren. Hij zei dat hij haatimams het werken moeilijk en waar het kan onmogelijk zou maken. Ook willen we de feiten horen waarom dit evenement wel of geen doorgang kan vinden", aldus Schouw.

Schouw wil ook weten of sindsdien haatpredikers het land zijn uitgezet of de toegang tot Nederland is geweigerd. Hij is niet de enige die zich zorgen maakt. Malik Azmani van de VVD doet dat ook. 'Geen podium bieden aan haatpredikers in NL. Vrije samenleving dient beschermd te worden', twitterde hij.

Daad bij het woord voegen

Kamerlid voor het CDA Pieter Omtzigt: 'Wanneer imams het salafisme prediken, moet Nederland een visum weigeren. Deze imams hebben onder meer de daden van terreurorganisatie Al Nusra gesteund en de jihad in Europa gefaciliteerd. Minister Asscher beloofde visa te weigeren van radicale imams. Hij en minister Opstelten moeten nu de daad bij het woord voegen.'

PVV-collega Geert Wilders hield het kort: 'Grenzen dicht!! #geenhaatimams' en ook Joram van Klaveren van de Groep Bontes/Van Klaveren sprak zich tegen de komst van de omstreden imams uit. 'Geen geweldspredikers in Rijswijk. De #VVD heeft daar een burgemeester, ze hebben een staatssecretaris en een minister van V&J. Doe dan wat!', twitterde hij.

Eén van de genodigden bij het Rijswijkse gala, imam Tarik Ibn Ali, is komende zondag ook één van de sprekers op een conferentie in de Berberse taal in Moskee el Oemma in Den Haag. Thema is 'En aanbid jouw heer, totdat het zekere (de dood) tot jou komt'. Het CDA wil precies weten of het klopt of ook in aantocht zijn: Khalid Sujaa, Wahid Baali, Mohamad Hassan, Othman al Khamis, Mamdouh Tamami en Abdallah Kaamil.

Gemeente: in gesprek blijven

De gemeente Rijswijk heeft vandaag in een verklaring laten weten dat het evenement vooralsnog doorgaat. De gemeente is en blijft in gesprek met alle partijen, onder meer met de organiserende Stichting Rohamaa. 'Het is nu van belang dat vanuit alle perspectieven gekeken wordt naar de ontstane situatie en de voorliggende vragen die de gemeente heeft ontvangen.'

De Stichting Rohamaa laat weten 'geschokt' te zijn over de ophef die is ontstaan. 'Wij herkennen ons niet in het beeld dat van de sprekers of het benefiet wordt geschetst in de media en/of door diverse politici', staat in een verklaring. 'Op geen enkele wijze dient het benefiet als podium voor stellingname met betrekking tot internationale conflicten of om de aanwezigen aan te sporen iets anders te doen dan het geven van liefdadigheid en het steunen van barmhartigheid.'

Het evenement is in het Event Plaza in Rijswijk op 8 maart. Doel is geld inzamelen om 'vanuit Nederland en met de islam als vertrekpunt het welzijn van gehandicapten, weeskinderen, sociaal zwakkeren, asielzoekers en daklozen over de gehele wereld te helpen verbeteren'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden