Zorgen minister om Islamitische Universiteit

De Islamitische Universiteit in Rotterdam. Beeld Screenshot Google Streetview
De Islamitische Universiteit in Rotterdam.Beeld Screenshot Google Streetview

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) neemt 'moreel afstand' van uitlatingen van de rector van de opleiding tot imam en islamdeskundige in Rotterdam, Ahmet Akgündüz. De baas van de 'Islamitische Universiteit' houdt er volgens verschillende berichten anti-Westerse en ondemocratische opvattingen op na.

De bewindsvrouw maakt zich net als de Tweede Kamer zorgen, maar kan er nu niet zoveel aan doen: er zijn geen klachten binnengekomen over de kwaliteit van het onderwijs. Toch is er al eerder besloten tot actie. Over 2 weken gaat de Onderwijsinspectie naar de school. Ook wordt er nog een brief van de instelling verwacht, waarin deze een signaal zou kunnen geven dat ze de Nederlandse rechtsstaat onderschrijft.

Daarbij vraagt de minister de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie, die de kwaliteit van het onderwijs in de gaten moet houden, in de toekomst goed te kijken naar de verantwoordelijken op de school.

Verder hebben Nederlandse alevieten aangifte gedaan tegen de rector wegens het aanzetten tot haat. De aangifte zou later nog mogelijkheden kunnen bieden voor stappen tegen de instelling.

De VVD liet eerder al weten dat de accreditatie van de school zou moeten worden ingetrokken. Dat zou betekenen dat de studenten daar geen studiefinanciering meer krijgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden