Zorgen in Kamer over informatiemacht overheid

(Novum) - De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de toenemende greep van de overheid op persoonsgegevens van burgers. Dat kwam donderdag naar voren in het debat over de invoering van het Burgerservicenummer (BSN), de opvolger van het Sofi-nummer. De ChristenUnie (CU), PvdA en D66 willen een onderzoek naar de gevolgen daarvan.

De Kamer staat in meerderheid positief tegenover het BSN, dat een eenduidige identificatie van een persoon mogelijk maakt. Burgers worden vanaf januari onder één nummer, dat gelijk is aan het Sofi-nummer, bij alle overheidsdiensten geregistreerd. Het BSN maakt deel uit van het project Andere Overheid, dat tot een efficiënter openbaar bestuur moet leiden.

Wel werden door de Kamerleden zorgen geuit over de gevolgen van het BSN voor de privacy. De ChristenUnie diende een motie in die de regering oproept de gevolgen van 'nieuwe technische hulpmiddelen en betere identificatiemethoden' in kaart te brengen. Onlangs werd bijvoorbeeld een nieuw paspoort ingevoerd, dat is voorzien van een chip met twee biometrische kenmerken.

Het BSN gaat niet ten koste van de privacy, stelt minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Atzo Nicolaï (VVD). De privacy is volgens hem gewaarborgd in een aparte wet. Het is niet zo dat de ene overheidsinstantie met het BSN informatie bij andere overheidsinstantie kan ophalen zonder toestemming van de burger, zei de bewindsman donderdag.

De toenemende informatiemacht van de overheid kan volgens de CU stuiten op 'gewetensbezwaren'. De regering moet daarom de aarde en omvang van deze 'problematiek' en mogelijke alternatieven in kaart brengen, stelt de partij in een motie. Die wordt gesteund door de PvdA, D66 en Groep Van Oudenallen. Indiener van de motie Arie Slob (CU) verwacht uiteindelijk de steun van een Kamermeerderheid, zei hij donderdag.

Nocolaï laat het oordeel over de ingediende motie over aan de Kamer, hoewel hij erkende dat de nieuwe technieken kunnen leiden tot gewetensbezwaren. Wel zegde hij toe een centraal informatiepunt in het leven te roepen rondom de invoering van het BSN, zodat burgers op één punt terecht kunnen met hun vragen.

De Tweede Kamer stemt dinsdag over de ingediende amendementen, motie en de wet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden