Zorgen en vragen over de mannen uit Homs
Er heerst grote onduidelijkheid over het lot van 220 mannen uit de Syrische stad Homs. Zij zijn door de autoriteiten gearresteerd na hun evacuatie uit het kapotgeschoten oude centrum van de stad. Afgelopen week werden daar, na een belegering van bijna twee jaar, meer dan 1400 mensen geëvacueerd.
Uitgemergeld strompelden de inwoners uit de evacuatiebussen. De jongens en mannen, in de leeftijd tussen de 16 en 54 jaar, worden vastgehouden in de Al-Andalus School. Overdag is er personeel van de Verenigde Naties aanwezig.
"Als we zeggen 'gearresteerd', moet je begrijpen dat ze niet in de gevangenis zitten", vertelt Unicef-woordvoerster Juliette Douma, die de detentieplaats 'ongewoon' noemt. "Ze mogen niet weg en worden niet herenigd met hun familie." Douma zegt dat de VN er alles aan doen om de mannen vrij te krijgen. Onder de gedetineerden bevinden zich ook veertien kinderen - achttien andere minderjarigen werden eerder vrijgelaten.
Gratie
De gouverneur van Homs, Talal al-Barazi, zei gisteren dat er inmiddels zeventig mannen op vrije voeten zijn gesteld. Volgens de regering zijn de arrestaties noodzakelijk omdat zich mogelijk strijders onder de mannen bevinden. Voor de evacuatie kwamen vooraf enkel vrouwen, kinderen en ouderen in aanmerking, geen mannen.
De overeenkomst die de Verenigde Naties met het regime sloten, impliceert dat de regering de mannen mag ondervragen, en zo nodig voor het gerecht kan slepen. Zij die onschuldig zijn, verdienen volgens de deal gratie.
De splitsing van mannen en vrouwen brengt herinneringen naar boven van Srebrenica, tweette de directeur van Human Rights Watch, Kenneth Roth vorige week al. In 1995 werden in de VN-enclave de vrouwen van de mannen gescheiden. Zo'n achtduizend Bosnische moslims vonden daarna de dood.
Evacuatie
De situatie in Homs wordt dan ook op de voet gevolgd door de beweging 'Moeders van de enclaves Srebrenica en Zepa'. De organisatie liet onlangs al weten overeenkomsten te zien met Homs. "Laat Srebrenica niet nog een keer gebeuren", stelden zij in een open brief. De situatie in Homs is echter niet geheel vergelijkbaar, omdat een groot aantal mannen in de oude stad strijder is, of hulp verleende aan de rebellen.
De splitsing van mannen en vrouwen brengt herinneringen naar boven van Srebrenica
Hoewel de evacuatie gisteren stil lag, gaat die vandaag waarschijnlijk door; het staakt-het-vuren werd wederom met drie dagen verlengd, zodat burgers de belegerde wijk kunnen blijven verlaten. De meesten gaan naar Al-Waer, een andere wijk in Homs die in handen is van de rebellen en ook gedeeltelijk wordt belegerd.
Een aantal families weigert nog altijd te vertrekken, aldus Hassan Aboe al-Zein, woordvoerder van de Revolutionaire Jeugdraad in Homs. "Ze willen hun huis niet verlaten of hebben kinderen die meevechten met het Vrije Syrische Leger."
'Schokkend'
De achterblijvers zijn bang voor wat er gaat komen. "Je kan geen heftige strijd verwachten; de strijders zijn verzwakt vanwege de blokkade", legt de Syrische activist en Reuters-fotograaf Yazan Homsi uit via Skype. Hij zit net als honderden andere mannen nog vast in de oude stad.
De toestand in Homs is 'schokkend', schrijft VN-woordvoerder Peter Kessler in een e-mail: "De mensen hebben honger, zijn extreem zwak en verkeren in een slechte gezondheid".
Homsi vreest dat het regime de hele buurt zal bombarderen. Maar dat is beter dan evacuatie en de daaropvolgende arrestatie. Homsi: "Doodgaan door een bom is beter dan worden doodgemarteld".