'Zorgen' blijft vrouwenzaak

Angelique Drossaerts met haar gezin: "Mijn man werkt vijf dagen, hij heeft een vast contract gekregen, dus minder werken gaat op het moment niet. Zelf werk ik bewust niet."Beeld Merlin Daleman

Iets meer dan de helft van de vrouwen is economisch zelfstandig. Van het eerlijk delen van zorgtaken met de man is nog geen sprake.

Nog altijd een kwart van de laagopgeleide vrouwen stopt met werken na de geboorte van een kind. Dat hoge percentage zorgt ervoor dat het aandeel werkende vrouwen slechts gestaag groeit. Al sinds 2009 heeft rond de 70 procent van de vrouwen een betaalde baan. En dat blijft zo.

Dat meldt de tweejaarlijkse Emancipatiemonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) die vandaag uitkomt. Dat 71 procent van de vrouwen in 2014 aan het werk was is trouwens best veel.

Bij de mannen werkte 81 procent. Die werden harder geraakt door de economische crisis en verloren daardoor de afgelopen jaren vaker hun baan.

Van de vrouwen tussen de 20 en 40 jaar werkt 77 procent. Bij vrouwen zonder kinderen is dat zelfs 86 procent. En als deze vrouwen ook nog hoogopgeleid zijn, dan werkt meer dan 90 procent. Zij maken ook de meeste uren per week.

Maar komt er een baby, dan verandert alles min of meer automatisch. Er vinden nauwelijks gesprekken plaats tussen de aankomende moeder en vader over hun nieuwe rolverdeling.

Ouderschapsverlof

Aan de keukentafel bespreken ze hoeveel uren zij minder gaat werken en voor hoeveel dagen er dus opvang moet worden geregeld, weet het SCP uit onderzoek. En wordt het kind opgevangen bij opa en oma of toch op een kinderdagverblijf? Een vrouw moet sterk in haar schoenen staan en een sterke wil hebben het gesprek aan te gaan over het inleveren van werkdagen door de aankomende papa, blijkt uit enquêtes.

Bijna de helft van de mannen en een derde van de vrouwen die (nog) geen jonge kinderen hebben, vindt dat vrouwen beter voor een klein kind kunnen zorgen dan mannen, staat in de Emancipatiemonitor. Daarbij komt dat twee derde van de mensen het ideaal vindt als een vader vier of vijf dagen per week werkt, terwijl maar 20 procent het prima vindt als de moeder zoveel dagen werkt.

Voor moeders die minder uren gaan werken, is het in de jaren erna lastig die er weer bij te krijgen. Er zijn wel mannen die vier dagen gaan werken en dan wat langere dagen maken zodat ze toch een (werk)dag in de week thuis kunnen zijn.

Er zijn ook wel wat mannen die ouderschapsverlof opnemen, maar dat is minimaal. Opvallend is dat er bijna geen vrouwen zijn die meer uren gaan werken naarmate de kinderen ouder worden. Hoe dat kan? Dat gaat het SCP dit jaar onderzoeken.

Economisch zelfstandig

"Als we aan heel jonge mensen vragen wat hun ideaal is, zeggen ze bijna allemaal dat ze later een gelijke verdeling van zorgtaken willen", zegt SCP-onderzoeker Wil Portegijs. "Maar dat gaat dus toch anders als er kinderen komen."

"Als we vervolgens aan jonge vaders en moeders vragen hoeveel uren ze zouden willen werken, dan wil de man slechts ietsje minder werken dan hij doet en de vrouw maar een paar uur meer. Ze hebben het niet meer over een gelijke verdeling." Veel van die 71 procent werkende vrouwen heeft slechts baantjes van een paar uur per week, maar dat komt minder voor dan een aantal jaren geleden.

Het aantal vrouwen dat economisch zelfstandig is - met een salaris boven de bijstandsnorm - neemt toe. Tien jaar geleden haalde nog maar 44 procent van de vrouwen dat. Inmiddels is 54 procent van de vrouwen economisch zelfstandig. Zij voldoen daarmee aan het belangrijkste doel van het emancipatiebeleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden