Zorgen bij waarnemers over onrust in Oekraïne

Bestand wordt vooral bij Marioepol dagelijks geschonden. Beide kampen hergroeperen zich.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maken zich ongerust over de naleving van het bestand in Oost-Oekraïne. De Duitse minister van buitenlandse zaken, Frank-Walter Steinmeier, heeft de betrokken partijen opgeroepen het staakt-het-vuren te respecteren en maakt zich zorgen over een mogelijke escalatie. Sinds de betrokken partijen begin februari in Minsk akkoord gingen met een nieuw bestand, is weliswaar een betrekkelijke rust ingetreden, maar ook is er geen dag voorbij gegaan dat er niet ergens werd geschoten.

Vooral ten oosten van de strategisch belangrijke havenstad Marioepol vinden vrijwel dagelijks beschietingen plaats tussen het Oekraïense leger en separatisten, vooral rond het plaatsje Sjirokino, dat in handen is van de separatisten. Volgens de laatsten is daar een burger om het leven gekomen door een Oekraïense beschieting met een anti-tankwapen. Vrijdag registreerden OVSE-waarnemers meer dan 225 mortiersalvo's die vermoedelijk waren afgevuurd van Oekraïense posities, terwijl ongeveer twintig mortiergranaten de andere kant op vlogen. Volgens de OVSE zijn enkele waarnemers bedreigd op een controlepost van de rebellen in de buurt van Sjirokino.

Ook elders in Oost-Oekraïne blijft het gespannen. Beschietingen over en weer zijn door beide partijen gemeld in de omgeving van het vliegveld bij Donetsk, ten noordoosten van Marioepol en in de provincie Loegansk. Daar zouden rebellen volgens Kiev Grad-raketten hebben gebruikt. Oekraïense woordvoerders beschuldigen de rebellen er ook van raketten te hebben afgevuurd op de de door de separatisten gecontroleerde stad Gorlovka, om de schuld daarvan op het Oekraïnse leger te schuiven. Verifiëren van de vaak haaks op elkaar staande claims is moeilijk.

De rebellen, op hun beurt, beschuldigen het Oekraïense leger er van in strijd met de in Minsk gemaakte afspraken zware wapens te handhaven langs de frontlijn. Volgens de afspraken moeten die 25 kilometer van de demarcatielijn worden teruggetrokken. Aleksandr Zachartsjenko, de leider van de door de separatisten uitgeroepen 'Donetskrepubliek', heeft gedreigd het Minsk-akkoord naast zich neer te leggen en zwaar wapentuig terug te brengen naar het front.

Het lijdt geen twijfel dat zowel de Oekraïense troepen als de rebellen de relatieve rust gebruiken om zich te hergroeperen met het oog op een mogelijke toekomstige hervatting van grootschalige vijandelijkheden. Volgens Kiev hebben de rebellen de afgelopen dagen opnieuw tanks en munitie uit Rusland ontvangen, en in Donetsk zouden pantservoertuigen met Russische vlaggen zijn gesignaleerd. Moskou ontkent weer elke directe betrokkenheid bij de oorlog.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden