Zorgen banken niet voorbij na stresstest

De Nederlandse banken ING, ABN/Fortis, SNS en Rabobank zullen vrijdag hoogstwaarschijnlijk slagen voor de stresstest voor Europese banken, maar dat betekent niet dat ze uit de zorgen zijn. Dat bleek donderdag uit een rondgang onder analisten en economen.

„ABN/Fortis, ING en SNS hebben kapitaalinjecties ontvangen van de Nederlandse staat die ze moeten aflossen. Verder moeten deze banken nog steeds geherstructureerd worden”, zegt Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg.

Het Europese orgaan voor bankentoezicht CEBS maakt vrijdag na het sluiten van de beurs de resultaten bekend van de test, die moet uitwijzen of banken bestand zijn tegen een stevige economische terugval.

Analisten van ING Equity Research stellen in een rapport over de bankensector in de Benelux dat SNS en de Belgische banken Dexia en KBC de stresstesten van het CEBS goed zullen doorstaan. De verwachting van ING over de niet-beursgenoteerde Rabobank is in het rapport niet meegenomen, en over ING zelf mogen de analisten geen commentaar geven.

Volgens Eijffinger is het geen verrassing als de Nederlandse banken relatief goed uit de stresstest zullen komen. „Noord-Europese banken hebben weinig Zuid-Europese waardepapieren in hun portefeuille. Dat betekent dat zij zich geen zorgen hoeven te maken over de mogelijke financiële wantoestanden bij Zuid-Europese banken.”

Tom Muller, analist van Theodoor Gilissen plaatst vraagtekens bij de uitgangspunten van de stresstest. „De Nederlandse banken zullen wel slagen, maar ik vraag me af wat er gebeurt als we te maken krijgen met een economische crisis zoals in 2008. Banken kun je daar bijna niet op testen.” Ook economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vinden dat de Europese stresstesten geloofwaardiger moeten worden.

Volgens ING Equity Research zullen beleggers positief reageren op banken die de testen halen. Toch verwachten ze milde koersreacties, aangezien er nog andere zorgen zijn in de sector. Zo staat de lancering van Basel III op de agenda, waardoor banken meer kapitaal moeten aanhouden. Analist Muller beaamt dat. „Stresstest of niet. Banken moeten in de toekomst sowieso hun kapitaal aanvullen.”

Verscheidene grote Europese banken slagen mogelijk niet voor de stresstest, menen analisten van de Australische bank Macquarie en het Japanse Nomura Securities. Het zou gaan om de Duitse Postbank, Banco Popolare uit Italië, het Portugese BCP en Banco de Sabadell. Ook bij de Griekse banken National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank en Piraeus Bank zouden problemen zijn.

Ook de op een na grootste bank van Duitsland, Commerzbank, zou volgens analisten niet slagen voor de test. En volgens geruchten komt de Duitse vastgoedfinancierder Hypo Real Estate (HRE) eveneens negatief uit de test. De kleinere Spaanse Cajas-banken en de Duitse Landesbanken zouden ook niet slagen.

Van Lanschot Bankiers maakt de resultaten van de stresstest, die het onder regie van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft uitgevoerd, maandag voor de opening van de beurs bekend. De beursgenoteerde bank staat niet op de officiële lijst van 91 Europese banken die de test ondergaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden