Zorgeloos 130 worden, dat gaat er zeker van komen

RENATE VAN DER BAS

Hoe kunnen we de veroudering van ons lichaam zodanig remmen of stoppen zodat we zorgeloos een jaar of 130 worden en dan zonder slopend ziekteproces rustig heengaan? Hieraan wijdt de 38-jarige Duitse medisch wetenschapper Andrea Maier haar leven.

Zij legde zondagavond als VPRO's vijfde Zomergast uit dat hiervoor nodig is om verouderen eerst als een ziekte te zien. Immers: ouder worden betekent dat onze celvernieuwing gaat haperen, waardoor organen slechter functioneren. Je kunt die organen vervolgens wel gaan oplappen, maar waarom dat verouderingsproces zelf niet aangepakt? Weg met de reparatiedokters, leve de preventiedokters. In laboratoria is het al gelukt om driejarige muizen weer het lichaam te geven van eenjarige muizen. Voor ons mensen ligt een leven in het verschiet zonder hartinfarcten, diabetes, versleten gewrichten en dementie. Andrea Maier weet het zeker.

Boeiende materie, waarbij ik begrijp dat in een programma als 'Zomergasten' niet op alle details van Maiers werk kan worden ingegaan. Maar een keer had toch doorgevraagd moeten worden naar de technische kant van haar onderzoek: wat gebeurt er nu precies op celniveau in zo'n laboratorium met die muizen?

En we bleven op meer momenten aan het oppervlak zitten.

Zo hintte Maier nogal duidelijk dat het bijzonder is dat zij ook de homeopathie heeft bestudeerd en gediplomeerd is in de Chinese traditionele geneeswijzen. In de actuele context rond die alternatieve kankerkliniek van Klaus Ross, had ik best meer willen horen over deze uitstapjes.

Jammer ook dat presentator Thomas Erdbrink niet doorvroeg over Maiers jeugd. Haar vader vertrok op haar twaalfde definitief uit haar leven: als getraumatiseerd vluchteling uit de voormalige DDR kon hij - waarschijnlijk - een gelukkig gezinsleven niet aan en verdween. Maier wil er niet boos of verdrietig over zijn: het is haar vaders besluit en zij respecteert dat. Klaar.

Met een beschermende, bitterzoete lach zet Maier zich over wel meer dingen heen. Zoals dat zij wegens drukte dagenlang verzuimde haar moeder terug te bellen. En toen belde de politie, dat haar moeder (53) thuis dood was aangetroffen. Door de postbode, grinnikte ze onhandig.

Uiteindelijk maakte haar lach wel plaats voor een geïrriteerde blik. Want Erdbrink heeft het niet hè. Om 11 uur 's avonds, nadat Maier al bijna drie uur lang heeft uitgelegd waar ze mee bezig is, vraagt hij dan toch nog heel basaal of ze zeker weet dat ouderdom en gebrekkigheid voorkomen kunnen worden. Maier laat even een stilte vallen, om dan net niet zuchtend nog maar een keer uit te leggen wat haar werk is.

Ze koos als laatste fragment voor een indrukwekkend lied van Udo Jürgens, een ode aan de toekomst: 'Ihr von Morgen'. Met de boodschap dat het erg belangrijk is om te relativeren in het leven. Dat doen we: het was hoe dan ook een zeer boeiende aflevering van 'Zomergasten'.

Op trouw.nl vindt u een uitgebreidere recensie

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden