Zorgelijk signaal voor Ajax en PSV

OP GROTERE ACHTERSTAND | De laatste topper van 2016 leerde dat Ajax misschien toch te vroeg als voornaamste titelkandidaat is gezien en dat PSV niet veel beter meer kan worden.

AJAX1 PSV1

In de laatste minuten van het kalenderjaar leek de regerende kampioen van Nederland al te worden onttroond, gevoelsmatig in elk geval, en uiteindelijk liep ook een concurrent (kennelijk ineens op zijn laatste benen) een forse wond op. PSV sleepte zich gisteren in de Arena naar een 1-1 gelijkspel, dat in Rotterdam gniffelend zal zijn ontvangen. Niet alleen PSV raakte verder van winterkampioen Feyenoord verwijderd, ook Ajax, dat de kracht en de inhoud voor een finale stoot bleek te missen.

Een late gelijkmaker van uitgerekend de ingevallen oud-Ajacied Siem de Jong vormde een zorgelijk signaal voor Ajax-trainer Bosz, voor wie veel in de eerste competitiehelft goed was gevallen. Zijn ploeg haperde in schijnbaar al gewonnen positie, waardoor de achterstand op Feyenoord tot vijf punten groeide - toch ook geen onaanzienlijk gat. PSV staat al acht punten achter, en de nihilistische strijdwijze van gisteren - waarschijnlijk in deze fase de enig nog mogelijke - kon weinig tot geen hoop op wezenlijke verbetering bieden.

PSV-coach Cocu had in Amsterdam teruggegrepen op oude waarden, als de teruggekeerde middenvelder Guardado en vleugelaanvaller Narsingh. Het is een beproefde methode van een trainer in nood die bovenal de grootste averij wil vermijden. Dat lukte uiteindelijk nog in cijfermatig opzicht, maar vooral het onnauwkeurige spel van Guardado - vóór zijn blessure al niet meer zo goed - had bevestigd wat kon worden voorzien: dat het vastgelopen PSV er met andere, dan wel herstelde spelers niet heel veel beter op kan worden.

Dat Ajax er geen afstand van kon nemen, kon leren dat die ploeg her en der wellicht toch wat al te voorbarig als de voornaamste titelkandidaat is bestempeld. Trainer Bosz propageert mooi voetbal, maar gisteren werd belicht dat spelers die dat zouden kunnen spelen niet altijd de slagvaardigste zijn als het echt moet. De beste Ajacieden waren aanvoerder Klaassen en verdediger Veltman, de teamspelers al van vóór Bosz' entree. Ver bij hen achter bleef Ziyech, de beoogde vormgever die lichtvaardig speelde, op cruciale momenten te veel tijd nodig had én niet aan de fysieke eisen van een topduel kon voldoen.

Ajax had vanaf het begin soepeler gespeeld, of dat kunnen (en willen) denken, en PSV had zich verschanst, vergeefs op zoek naar zijn vervlogen vastigheden. Al vroeg waren in de aanvallende ploeg gaatjes geslagen. El Ghazi, door een beuk in de rug van Guardado geveld, had moeten afhaken en luttele minuten later ook Dolberg, die vrijwel vanaf de aftrap al had lopen trekkebenen.

Met Cerny en Cassierra, beduidend beperkter dan Dolberg, moest Ajax in zekere zin gekortwiekt zijn weg vervolgen. Tot driemaal toe was niet toevallig Cassierra in het slotgedeelte van de eerste helft in gebreke gebleven.

Vroeg in de tweede helft had - ook niet toevallig - Klaassen wel toegeslagen, met een klimmend schot in de bovenhoek (1-0). Voor PSV hadden Pröpper en Luuk de Jong kansen dan wel kansjes gekregen, maar het had ze aan overtuiging ontbroken. Dat leek typerend, doelman Zoet hield PSV in leven met de voet na weer een kans voor Cassierra, en plots dook nota bene Siem de Jong op na een subtiele pass van Pereiro, met voor één keer een bekeken afronding (1-1).

Het doelpunt was in dat stadium al niet eens zo verrassend meer, en dat zei het meeste over Ajax, de ploeg met dartele spelers die de kunst (nog?) niet verstaan, of het moment daarvoor niet aanvoelen, om een tegenstander het nekschot toe te dienen. Zo'n manco zou in de titelrace met zijn nu ontstane verschillen een bepalende factor kunnen zijn.

En PSV, of zijn trainer Cocu? Gisteren namen Ajax en zijn publiek in de rust op waardige wijze afscheid van Frank de Boer. Cocu kon dit seizoen al vaker met hem worden vergeleken, als de clubman die om aanwijsbare redenen en beperkingen geen progressie meer kan boeken - zoals De Boer dat niet meer bij Ajax kon. Op de laatste voetbaldag van 2016 won de vergelijking alleen maar aan kracht.

Ajax - PSV 1-1 (0-0). 48. Klaassen 1-0, 81. S. de Jong 1-1. Scheidsrechter: Van Boekel. Toeschouwers: 51.998. Geel: Ziyech, Younes (Ajax), Willems (PSV).

Ajax: Onana; Veltman, Sánchez, Riedewald, Sinkgraven; Klaassen, Schöne, Ziyech; El Ghazi (21. Cassierra), Dolberg (26. Cerný, 84. De Ligt), Younes.

PSV: Zoet; Arias, Schwaab, Moreno (70. Isimat-Mirin), Willems (64. Brenet); Pröpper, Guardado (58. S. de Jong), Ramselaar; Narsingh, L. de Jong, Pereiro.

achterstand inlopen

"Als er één ploeg had moeten winnen, waren wij het", vond Ajax-trainer Bosz na het 1-1 gelijkspel tegen PSV.

PSV-coach Cocu sprak van een terecht gelijkspel. "Ik heb mijn ploeg gecomplimenteerd met de veerkracht."

Over de achterstand op Feyenoord zei Bosz: "Zoiets zijn ze bij deze club gewend. Ze hebben er ervaring mee."

Cocu: "Wij moeten na de winterstop eerst een serie maken. Pas dan kunnen we kijken wat er nog mogelijk is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden