’Zorgbudget mag geen verkapte bezuiniging zijn’

Gemeenten hebben zware verplichtingen als het gaat om persoonsgebonden budgetten, zegt een rechter. Zo’n budget moet toereikend zijn.

Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zijn gemeenten verantwoordelijk voor de huishoudelijke thuiszorg. Mensen met thuiszorg kunnen ervoor kiezen dat zelf in te kopen via een persoonsgebonden budget (pgb). Dat budget krijgen ze dan van de gemeente.

Begin deze maand oordeelde de rechter dat de gemeente Bellingwedde een van haar inwoners een te laag budget had gegeven. Ook had Bellingwedde niet goed duidelijk gemaakt waar de indicatiestelling (het vaststellen van de hoeveelheid zorg die nodig is) op gebaseerd was.

„Heel goed nieuws voor iedereen met een persoonsgebonden budget”, zegt advocate Marry de Gaay Fortman, specialist op het gebied van de WMO. „Deze uitspraak laat zien dat een gemeente inhoudelijk moet aantonen dat iemand met zijn pgb ook daadwerkelijk voldoende zorg kan inkopen. Het pgb mag geen verkapte bezuiniging zijn.” Daarnaast zegt de rechter dat gemeenten niet mogen volstaan met de zorg die aangevraagd is: ze moeten ook bekijken of er niet nog meer zorg nodig is.

De indicatiestelling voor thuiszorg mogen gemeenten uitbesteden. Ze mogen het ook zelf doen. Bellingwedde koos voor dat laatste. Maar de rechter maakt korte metten met het rapport van de gemeenteambtenaar: hij was niet deskundig en werkte niet zorgvuldig. „Gemeenten moeten zich nu afvragen of het wel verstandig is het zelf te doen”, zegt De Gaay Fortman. „Rechters zullen daar heel kritisch naar gaan kijken.”

Per Saldo, de belangenvereniging, verwacht dat meer mensen naar de rechter zullen stappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden