Zorgbudget blijft op de plank liggen

Zeker nog 310 miljoen euro over. Seniorenorganisatie: Overschot is ongehoord.

(ANP)

De meeste gemeenten in Nederland hebben vorig jaar geld overgehouden op het zorgbudget. Het gaat naar schatting om zeker 310 miljoen euro in totaal. Dat blijkt uit een onderzoek naar de uitgaven voor de jeugdzorg- en Wmo-taken door de NOS en het vakblad Binnenlands Bestuur.

Negen op de tien gemeenten hielden geld over op het gebied van dagbesteding, begeleiding en ondersteuning. En zes op de tien gemeenten hadden eind vorig jaar nog geld op de plank liggen voor huishoudelijke hulp.

Aan de enquête deed bijna een derde van de gemeenten, 126 van de 390, mee. Ruim de helft daarvan had op de post Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) zelfs een overschot van 15 procent of meer. Voor alle gemeenten samen zou dat neerkomen op een bedrag van minstens 310 miljoen euro.

Voor dit jaar verwacht ruim de helft van de gemeenten opnieuw overschotten op de Wmo-uitgaven. Wel vrezen gemeenten (vier op de tien) dat ze aan jeugdzorg meer geld kwijt zijn dan is begroot. De gemeenten denken voor dit jaar geld over te houden, doordat ze vorig jaar op diverse posten hebben bezuinigd en strenger waren met inkopen.

Vooral de huishoudelijke hulp stond de afgelopen tijd in de belangstelling, na het faillissement van thuiszorggigant TSN en een recordaantal rechtszaken over het wegvallen of inkrimpen van die hulp. Op die post kregen gemeenten een fikse bezuiniging van 32 procent en toch houden ze ook hier geld over. Zo noteren zes op de tien gemeenten een overschot, bij een kwart was dat zelfs meer dan 15 procent.

Volgens staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid is het te vroeg om conclusies te trekken. Mogelijk hebben gemeenten op andere posten te veel uitgegeven; ze hebben de vrijheid om geld door te schuiven. "Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je geld overhoudt, het is ook niet de bedoeling dat je geld tekort komt", aldus Van Rijn.

Patiëntenfederatie NPCF noemt het ongekend dat er miljoenen 'zorgeuro's' op de plank blijven liggen. "Mensen komen hulp en hulpmiddelen tekort en maatwerk ontbreekt", zegt directeur Dianda Veldman. Zij dringt erop aan dat het Wmo-budget geoormerkt wordt. "We willen dat elke euro die bestemd is voor hulp en ondersteuning, ook daadwerkelijk bij mensen terechtkomt."

Volgens seniorenorganisatie Anbo is het geldoverschot 'niet te verkroppen', omdat tegelijkertijd de zorg zo verschraald is en er fiks is bezuinigd op huishoudelijke hulp. Ook de FNV vindt het 'onacceptabel' dat zorggeld niet wordt uitgegeven 'terwijl tienduizenden thuiszorgmedewerkers worden ontslagen'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden