Zorgbobo's plakken aan het pluche

Beeld thinkstock

Nieuwe regels om inkomsten van bestuurders in de zorg te temperen, dragen nauwelijks bij om de huidige topinkomens naar beneden te krijgen. De strengere regels die in 2013 ingingen, zorgen er eerder voor dat bestuurders blijven plakken, en dat talent niet op de juiste plek terecht komt.

Dat zeggen headhunters in de zorg over de gevolgen van de zogeheten Wet normering topinkomens, die eind vorig jaar nog verder is aangescherpt. De headhunters, die namens grote Nederlandse zorgorganisaties zoeken naar goede bestuurders, reageren op de ophef rond de top-50 van veelverdieners in de ouderenzorg. Vakbond FNV Zorg en Welzijn bracht het staatje gisteren naar buiten.

Nog altijd zijn er volgens de vakbond in de sector 152 bestuurders die meer verdienen dan de minister-president. Op plek 1 prijkt de bestuurder van de thuiszorgtak van Zorgpartners Friesland, met een bedrag van 392.000 euro per jaar.

Overgangsrecht
Het lijkt erop dat die situatie nog wel even zo blijft. Overgangsrecht maakt dat bestuurders de eerste vier jaar na de nieuwe regels hiervan niets merken. In de daaropvolgende drie jaar bouwen ze af naar een maximaal salaris van 230.000 euro, inclusief onkosten en pensioenafdracht. Als de wet volgend jaar in de zorgsector wordt aangescherpt tot maximaal 173.000 euro per jaar, geldt opnieuw deze vier plus drie jaar, waardoor veelverdieners pas in 2023 op dit lagere niveau uitkomen.

Beeld Trouw

"Die bedragen gelden alleen voor grote zorgorganisaties", zegt Klaus Schmitt van Schmitt & Partners. "Kleine zorgorganisatie mogen straks maar zo'n 90.000 euro per jaar betalen. Dat is evenveel als een beleidsmedewerker op een ministerie, toch een negen tot vijf baan. Als je bestuurder in de zorg bent, is dat een 24/7-baan, met een enorm afbreukrisico. Op basis van wat ik hoor, denk ik dat het straks lastig wordt om nog geschikte mensen te vinden. Kandidaten hebben hun hele leven op dat salaris afgestemd, met studerende kinderen en een forse hypotheek. Die blijven zitten waar ze zitten."

Werken onder niveau
Michiel Corsten van bureau Corsten & Corsten: "Iemand die nu in een functie onder de raad van bestuur bij een grote zorgorganisatie opereert, gaat straks minder verdienen als hij een bestuursfunctie krijgt bij een wat kleinere zorgorganisatie." Mensen die potentie hebben om eindverantwoordelijkheid te dragen, zullen om die reden volgens hem onder hun niveau blijven werken.

Headhunter Jaco Erasmus van Erasmus Van Wees: "Mij wordt regelmatig gevraagd of ik een financiële directeur uit de profitsector kan regelen, bijvoorbeeld voor een zorgorganisatie met een omzet van 250 miljoen euro. In de commerciële sector is 250.000 euro per jaar dan een normaal bedrag. Het verschil met wat er mag worden betaald, vinden mensen te groot. Maar als je marktwerking in de zorg wil, moet je daar als overheid flexibel in zijn, vind ik."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden