Zorgbestuurder: 'Ik heb deze week gedacht: Bekijk het allemaal maar.'
Bestuurder Rob van Dam van Careyn, een instelling die ook op de 'zwarte lijst' staat, vindt de kritiek op zijn organisatie, en daarmee ook op hem, 'schokkend'.
Woedend is Rob van Dam (56), bestuurder van Careyn, de instelling waar de pop-upredactie van Trouw tot gisteren kantoor hield. Het publiceren van de inmiddels bekende zwarte lijst van verpleeghuizen ziet hij als een groot onrecht. Kom liever helpen, vindt hij. "Al die medewerkers die er ondanks alles er het beste van proberen te maken, krijgen nu te horen dat zij onveilige zorg bieden. Ik vind dat echt te erg."
Voelt u zich aangesproken als de Tweede Kamer spreekt van 'falende bestuurders'?
"Ik doseer wat ik kan verdragen. Zo'n debat verdraag ik niet. De respectloosheid en de onkunde van de mensen die zich daar durven uit te spreken, vind ik echt schokkend. Als er problemen in de samenleving zijn, zoeken we tegenwoordig een schuldige. En in dit geval, in de zorg, heeft de bestuurder het op voorhand gedaan."
U staat bekend als puinruimer. U kwam in 2014 toen Careyn bijna failliet ging. U werkte ook bij Evean en kwam orde op zaken stellen bij Amstelring, organisaties die ook op de zwarte lijst staan. Begrijpt u dat mensen denken: 'Misschien is er iets mis met die bestuurder'?
"Ik word ingehuurd om problemen op te lossen. Dat is wat anders dan dat ik de veroorzaker ben."
In de top-50 van grootverdieners in de zorg, staan negentien bestuurders van instellingen op de zwarte lijst, waaronder u, merkte GroenLinks op in de Kamer.
"Ik word betaald volgens de Balkenendenorm. Vervolgens ben ik een risicovolle organisatie ingestapt en ben ik hoofdelijk aansprakelijk. Als je kijkt hoeveel uren ik werk, dan denk ik dat mijn uurloon best karig is."
Met 229.000 euro per jaar is uw salaris het maximale.
"Omdat het een maximaal moeilijke klus is. De raad van toezicht kon niemand vinden voor deze klus. Ik heb aanvankelijk 'nee' gezegd. Dus toen belden ze mij en zeiden: 'Het is vijf over twaalf'. Ik dacht: Als ik het doe, kan ik in ieder geval voor de zorg gaan staan."
U wordt boos als het over uw salaris gaat?
"Laat ik het anders zeggen: ik zou hierna niet nog eens zo'n baan accepteren. Ik heb zoiets nu vier keer op rij gedaan. Als je dit soort klussen doet en je ziet hoe mensen je schofferen ... Ik heb deze week gedacht: Bekijk het allemaal maar."
Tekst loopt door onder foto.
Het raakt u zichtbaar.
"Ik heb veel mensen moeten ontslaan van wie ik wist: die komen nooit meer aan de bak. Ik weet hoe dat is. Mijn vader is jong gestorven, mijn moeder zat met drie kinderen en een uitkering. Nou, dan heb je het niet breed.
"Ik dacht: Dat gaat mij niet gebeuren. Ik ben studies gaan stapelen, heb altijd keihard gewerkt.
"Ik wilde een baan waarbij ik wat kon doen voor de zwakkeren. Als je dan weet dat ik mensen nu véél harder moet laten werken dan vroeger, en dan komt er zoiets in de krant - ik vind het één groot onrecht.
"Maar ik kan mijzelf recht aankijken. De organisaties die ik heb achtergelaten, doen het inmiddels beter, ook al staan ze op de zwarte lijst."
Geldt dat ook voor Careyn? De oganisatie is uit de rode cijfers. Maar de klanttevredenheid is gedaald, het aantal calamiteiten is gestegen en het personeel is zwaar overbelast.
"Toen ik hier kwam, waren we op een haar na failliet. Omdat Careyn in veel grote steden actief is, had de organisatie veel verzorgingshuisplaatsen.
"Niemand heeft de afgelopen twintig jaar zien aankomen dat die zorg geen toekomst meer heeft. En het afbouwen kost veel geld, waarvoor wij niet gecompenseerd worden. De problemen waren gigantisch. Dat los je niet zomaar op.
"Daar komt bij: mensen komen tegenwoordig slechter het verpleeghuis binnen, waardoor het werk van de verpleegkundigen alleen maar zwaarder geworden is."
U heeft onder meer de teammanagers geschrapt, waardoor verzorgenden veel tijd kwijt zijn aan het maken van roosters. Dat is tijd die niet aan de zorg wordt besteed.
"Als ik het door een ander laat doen, gaat het ook ten koste van de zorg. Ik krijg iedere euro maar één keer. Als ik er een teamleider bij zet, heb je een verpleegkundige minder. Wil je dat dan?"
In één week werken er ruim vijftig uitzendkrachten in Rosendael. Gaat dat ook niet ten koste van de zorg?
"Dat is inderdaad niet de bedoeling. Een gedeelte van de problemen heeft daarmee te maken. Want als je de bewoners kent, kun je ze beter helpen.
"We werven ons een ongeluk, maar zonder resultaat. Het publiceren van zo'n zwarte lijst zal daarbij niet helpen."
Pop-upREDACTIE
De pop-upredactie van Trouw werkte deze week vanuit verpleeghuis Rosendael in de Utrechtse wijk Overvecht. Zorgorganisatie Careyn staat op de lijst van elf instellingen waarover de inspectie voor de gezondheidszorg zich grote zorgen maakt. Careyn heeft negen verpleeghuizen. Rosendael is niet specifiek onderzocht.
Verslaggevers Iris Pronk en Alwin Kuiken belichtten iedere dag een ander aspect van het leven in Rosendael. Zo’n tien lezers van Trouw kwamen langs. Op Opinie vandaag een selectie van de vele e-mails. In de Verdieping een uitgebreid portret van een van de afdelingen in het huis.
popup@trouw.nl