Zorgautoriteit maakt gang naar de tandarts goedkoper

Behandelingen bij de tandarts en orthodontist worden volgend jaar goedkoper. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nieuwe maximumtarieven vastgesteld die op 1 juli 2015 ingaan.

Een gaatje uitboren wordt er wellicht niet prettiger op, maar in de portemonnee voelt de consument straks iets minder pijn. De meeste tandheelkundige zorg wordt 5 procent goedkoper. Zo gaat een periodieke controle maximaal 20,01 euro kosten, in plaats van 21,29 nu. Het tarief voor het trekken van een kies gaat omlaag van 41,63 euro naar 39,49 euro.

Voor het plaatsen van implantaten, zoals een klikgebit, is de consument zelfs 19 procent minder kwijt. Voor boven en onder is een patiënt dan niet meer dan 462,33 euro kwijt, tegen 571,77 euro nu. De maximumprijzen bij de orthodontist gaan met 1,5 procent omlaag. De nieuwe tarieven zijn vastgesteld na onderzoek bij negenhonderd praktijken, aldus een NZawoordvoerster. Volgens haar kunnen tandartsen straks nog steeds kostendekkend werken en houden zij ook nog voldoende marge over.

De branchevereniging van tandartsen, de KNMT, is echter niet te spreken over de wijzigingen. Volgens de tandartsen is de regulering van de tarieven niet in het belang van de patiënt. De korting op de tarieven die de NZa oplegt, is gebaseerd op gemiddelden en doet daarom geen recht aan de verschillen in de vraag naar zorg en het aanbod van behandelingen. Tandartsen (ANT) heeft er gemengde gevoelens over. Ze is blij dat er 'eindelijk duidelijkheid' is, maar vreest dat de kwaliteit minder wordt.

Patiëntenfederatie NPCF 'juicht toe' dat de prijzen zijn verlaagd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden