Zorgakkoord: 30.000 of 20.000 ontslagen?

null Beeld anp
Beeld anp

Verwarrend is het wel. Is er net een sociaal akkoord, wordt er weer onderhandeld over een zorgakkoord. En gaan die gesprekken nou over de hele zorg, of alleen over behoud van duizenden banen in de thuiszorg? Praat er een veelheid aan partijen mee - overheid, zorginstellingen, werknemers, artsen, gemeenten, ouderenpartijen - of strijdt hier staatssecretaris Martin van Rijn tegen Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk? En gaat het wel om de zaak, of toch vooral om de winst?

Al maanden praat Van Rijn van volksgezondheid met iedereen die ertoe doet over de langdurige zorg in Nederland. De Tweede Kamer wacht op een uitwerking van de stevige bezuinigingen en herverdeling van taken die in het regeerakkoord staan. Maar vorige week kwam zijn hele zorgakkoord in een nieuw licht te staan. Op 11 april namelijk sloten werkgevers, vakbonden en het kabinet een sociaal akkoord. Met dat akkoord kocht het kabinet rust. Het moet mensen vertrouwen geven, zodat ze hun geld laten rollen en de economie eindelijk weer aanjagen. Tenminste, dat was de hoop.

Gedonder
Maar vakbond Abvakabo FNV veroorzaakte direct nieuwe onrust. "Leuk en aardig dat Rutte wil dat mensen auto's en huizen kopen, maar laten we er eerst voor zorgen dat mensen gewoon hun baan behouden", reageerde voorzitter Corrie van Brenk. Zij dreigde haar handtekening niet onder het sociaal akkoord te zetten als geen 'oplossing' kwam voor de honderdduizend ontslagen die volgens Abvakabo dreigen in de thuiszorg.

Oh jee, gedonder binnen de FNV, daar gaat die zo vurig gewenste rust, moet men in Den Haag gedacht hebben. Dus kwam er direct een vredesmissie en concentreerden de onderhandelingen over het zorgakkoord zich deze week op een loven en bieden over het aantal ontslagen in de thuiszorg. En de partijen lijken elkaar genaderd. De staatssecretaris zit op 30.000 ontslagen, Abvakabo op 20.000. Goede hoop moet Van Brenk wel hebben, want ze heeft het sociaal akkoord zaterdag toch al ondertekend, net als de zeventien andere FNV-bonden.

Rust kopen
Maar raar blijft het wel. Want die bezuiniging op de thuiszorg staat niet zo maar in het regeerakkoord. Ministers Schippers zelf riep vorig jaar tijdens de verkiezingscampagne dat kinderen best de ramen konden lappen bij hun hulpbehoevende ouders. Waarom moest de thuiszorg - lees: de overheid - daarvoor opdraaien? Dat dit doe-het-zelf-principe zo makkelijk wordt opgeofferd, lijkt een poging om het radicalere deel van de FNV de wind uit de zeilen te nemen.

Corrie van Brenk vertegenwoordigt dat deel en zij is, tot nu toe als enige, in de race om voorzitter van de hele FNV te worden. Zij staat niet bekend als een groot gelover in het Haagse compromis. Krijg ik het niet aan tafel, dan dwing ik het af met acties op de werkvloer, is haar adagium.

Zo bezien is ook het zorgakkoord een poging om rust te kopen. Ook in de Tweede Kamer, waar SP en PVV steevast luid protesteren tegen de bezuinigingen in de zorg.

Korten op thuiszorg
Het regeerakkoord bepaalt dat Rutte II dit jaar 89 miljoen euro bespaart op huishoudelijke hulp aan ouderen. Vanaf 2014 bepaalt de hoogte van het inkomen of een oudere hulp krijgt. Een ingreep die de overheid jaarlijks 975 miljoen oplevert. In 2015 verliezen ouderen die op dit moment al hulp hebben maar 'te veel' verdienen, hun recht op hulp. Daarmee stijgt de besparing naar 1,1 miljard. Gemeenten, die de thuiszorg uitvoeren, hebben dan nog een kwart over van het huidige budget voor huishoudelijke hulp. Thuiszorg geldt dan als een 'maatwerkvoorziening voor degenen die het echt nodig hebben en het niet kunnen betalen', aldus het regeerakkoord.

In de huidige onderhandelingen over een zorgakkoord lijkt die bezuiniging flink te worden bijgesteld. In het laatste bod van staatssecretaris Van Rijn aan vakbond Abvakabo FNV blijft 60 procent van het thuiszorgbudget overeind.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden