Zorg, zorg, zorg in plaats van werk, werk, werk

Oranje: samenleven, normen & waarden Grijze stippellijn: politiek en bestuur Geel: immigratie en integratie Grijs: inkomen en economie Blauw: criminaliteit en veiligheid Rood: gezondheidszorg Groen: werkgelegenheid Beeld Trouw | Bron: SCP
Oranje: samenleven, normen & waarden Grijze stippellijn: politiek en bestuur Geel: immigratie en integratie Grijs: inkomen en economie Blauw: criminaliteit en veiligheid Rood: gezondheidszorg Groen: werkgelegenheidBeeld Trouw | Bron: SCP

PvdA-leider Diederik Samsom voelde dit voorjaar haarfijn aan waar Nederland zich druk om maakt. Onzekerheid over de toekomst van de zorg noemde hij als een van de voornaamste oorzaken van het verlies van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Die vrees of er bij ziekte en ouderdom nog wel voldoende, betaalbare hulp is, leeft ook ver buiten de kring van teleurgestelde PvdA-stemmers. Vandaag publiceert het Sociaal en Cultureel Planbureau zijn tweede kwartaalbericht van 2014 en de toegenomen ongerustheid over de gezondheidszorg springt eruit. De economische situatie wordt nu minder vaak genoemd als belangrijkste probleem. Daarvoor in de plaats is de zorg gekomen.

In het bijgaande overzicht sinds 2008 is te zien dat Nederlanders zich steeds meer zorgen maken over gezondheidszorg. Sinds 2008 stond het jaren op nummer zes in de top van belangrijkste problemen, nu komt het op nummer twee. En terwijl politiek Den Haag alleen maar waarschuwt voor het exploderen van de kosten voor de zorg, en hamert op de noodzaak die kosten te beteugelen, willen steeds meer mensen juist dat de overheid er méér geld aan besteedt.

Mantelzorg
Ook dat duidt erop dat gezondheidszorg, en de ouderenzorg in het bijzonder, een zeer urgent punt is, schrijft het SCP. De SP en - later - de PVV hadden dat al veel langer in de gaten en boekten succes met hun speerpunt zorg.

Vanzelfsprekend maken ouderen zelf zich de meeste zorgen, hun directe toekomst staat op het spel. Vrouwen maken zich meer zorgen dan mannen - bij de economische situatie is dat net andersom. Wellicht is een verklaring daarvoor dat de mantelzorg voor ouders en zieken vaker op vrouwen neerkomt dan op mannen.

Het is niet zozeer het huidige niveau van de voorzieningen dat de mensen zorgen baart. Over de gezondheidszorg is men best tevreden, zegt SCP-onderzoekster Josje den Ridder. Nee, mensen zijn onzeker over de toekomst. Of er nog geld genoeg is voor dure behandelingen, voor langdurige opnames. Maar vooral is de vraag: wordt er nog genoeg gedaan voor onze ouderen?

Onzekerheid
De beelden op televisie en de verhalen in kranten over verzorgingshuizen die worden gesloten hebben hun uitwerking niet gemist. Ook jongere generaties betwijfelen of oudere mensen met ongemakken nog wel kunnen worden opgenomen in een tehuis, of de zorg wel is gegarandeerd. Ze weten niet zeker of de overheid zich nog verantwoordelijk voelt. Die doet immers een groter wordend beroep op familie en vrienden. Wat blijft er nog over aan zorg? En hoeveel moeten mensen zelf betalen?

"Ik constateer dat het kabinet en wij er niet in geslaagd zijn die onzekerheid weg te nemen", zei Samsom na de verkiezingen in deze krant. De PvdA-voorman kondigde meteen drie maatregelen aan die meer houvast moeten bieden.

Maar als het gaat om de vraag waar het kabinet de komende tijd mee aan de slag moet, dan zit de zorg daar toch niet bij. Samsom zei deze week dat alle pijlen nu gericht moeten worden op meer banen. Werk, werk, werk dus. En niet: zorg, zorg, zorg.

Wat de burgers zeggen
'Met name in de gezondheidszorg zal het minder worden. Ik vraag mij af of de politiek op de hoogte is van wat er allemaal daadwerkelijk in de zorg gebeurt en dat sommige mensen echt zorg nodig hebben' (man, 34)

'In de zorg gaat het gewoon waardeloos. Hebben de ouderen dat verdiend? Ze kunnen niet meer genieten van hun oude dag want er is altijd wel weer wat. Kunnen straks niet meer naar een verzorgingshuis, wordt verwacht dat ze hun eigen hardwerkende centjes opmaken .... pfff waar gaat dit heen?' (vrouw, 36)

'Mensen aan de onderkant van de samenleving kunnen vaak niet meer zelf doen, zoals de regering wil. Vooral de zwakkeren zullen hierdoor geen toegang meer hebben tot goede zorg. Ook de bezuinigingen op de ouderenzorg, zowel thuiszorg als verzorgingshuis, gaan tot vele schrijnende gevallen leiden met eenzame ouderen die nergens terecht kunnen en geen mantelzorgers hebben.' (vrouw, 32)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden