Zorg ziekenhuis jarenlang slecht

De activiteit van de hartspier wordt zichtbaar gemaakt op een hartfilmpje Beeld ANP
De activiteit van de hartspier wordt zichtbaar gemaakt op een hartfilmpjeBeeld ANP

Niet één, maar mogelijk tweeënhalf jaar lang heeft het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse patiënten verkeerd behandeld. In 2010 zijn daardoor waarschijnlijk vijftien oudere hartpatiënten te vroeg en na een verkeerde diagnose overleden.

Jeroen den Blijker

Eind vorig jaar bleek uit een landelijk onderzoek dat het ziekenhuis relatief hoge sterftecijfers over 2010 vertoonde. Van de 54 patiënten die toen in het streekziekenhuis overleden, waren er 34 hartpatiënt met een gemiddelde leeftijd van 84 jaar. Van hen zijn er waarschijnlijk vijftien te vroeg overleden na een verkeerde diagnose en behandeling, zegt de twee weken geleden aangetreden interim-bestuurder Gerrit Jan van Zoelen op basis van recent afgerond intern onderzoek. "Waarschijnlijk, want we zijn nu in gesprek met de cardiologen, om hun visie te horen."

Dan moet ook duidelijk worden of het klopt dat de cardiologen de diagnose te veel overlieten aan laboranten, zoals uit het rapport blijkt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vorige week, nadat het maandag het interne onderzoek onder ogen kreeg, uit voorzorg de afdeling cardiologie laten sluiten. Hartpatiënten worden nu doorverwezen naar het Maasstadziekenhuis in Rotterdam.

Morfine
Van Zoelen kan niet garanderen dat de problemen zich alleen tot 2010 beperken. Een nog aan te stellen externe onderzoeker moet dat nagaan. "Die moet de problemen over 2010, 2011 én 2012 in kaart brengen en analyseren."

Wel heeft hij het idee dat in de loop van 2012 'een kentering' optrad. Hij wijst daarbij op een tweede fout die het interne onderzoek aan het licht bracht: de toediening van morfine aan stervende patiënten. Dat is in strijd met een uit 2005 daterende richtlijn, maar gebeurde waarschijnlijk toch op de afdeling cardiologie. Maar ook bij neurologie, interne geneeskunde en longgeneeskunde, is het vermoeden. Op die laatste afdelingen zijn in totaal twintig patiënten in 2010 overleden. Van morfine kunnen stervende patiënten onrustig worden.

Van Zoelen: "Het interne onderzoek naar de mogelijke oorzaak van het hoge sterftecijfer in 2010, dat dit jaar is gehouden, leidde er waarschijnlijk toe dat men de morfinerichtlijn beter is gaan toepassen."

Hij erkent verder dat op de afdeling cardiologie ook andere problemen spelen die extra risico voor de patiënt opleveren. De IGZ waarschuwde daar al meermalen voor, maar de voorgangers van Van Zoelen grepen onvoldoende in. Zo werden statussen van patiënten niet goed bijgehouden, was de internet-communicatie slecht en werden huisartsen soms pas na een half jaar ingelicht. Dat moet echt binnen enkele weken gebeuren, vindt de nieuwe interim-bestuurder.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden