Zorg vormt struikelblok in Catshuis

Een demonstrant rent mee met premier Mark Rutte en VVD-fractievoorzitter Stef Blok als zij aankomen bij het Catshuis. Beeld ANP
Een demonstrant rent mee met premier Mark Rutte en VVD-fractievoorzitter Stef Blok als zij aankomen bij het Catshuis.Beeld ANP

De onderhandelingen in de gedoogcoalitie lopen vertraging op door verschil van mening over de vraag hoeveel de zorg moet bijdragen aan de bezuinigingen. Vooral de PVV trapt bij dit onderwerp op de rem.

Cees van der Laan en Lex Oomkes

Vorige week dreigden de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV te stranden doordat PVV-leider Geert Wilders geen hervormingen wilde. De gesprekken zijn weer op gang gekomen nadat Wilders te elfder ure besloot wel te willen meepraten over grote stelselveranderingen rond de WW, het ontslagrecht, de woningmarkt, de AOW-leeftijd en de zorg.

Rond veel van deze onderwerpen liggen nu mogelijke oplossingen op tafel, maar niet rond de zorg. "Het is op dat terrein een kwestie van huis voor huis terrein veroveren op de PVV", aldus bronnen dicht bij de onderhandelingen.

De drie partijen zullen naar alle waarschijnlijkheid besluiten dat in de toekomst de hypotheekrenteaftrek alleen nog geldt voor annuïteitenhypotheken, waarbij een huiseigenaar maandelijks rente én aflossing betaalt. Of bestaande hypotheken worden ontzien, is niet bekend.

Bij de WW moet nog een keuze worden gemaakt hoelang iemand maximaal een werkloosheidsuitkering kan krijgen. Dat kan een jaar worden, maar er liggen ook varianten op tafel met een langere duur. Hetzelfde speelt rond het ontslagrecht.

De zogenaamde kantonrechtersregeling wordt geschrapt, maar daarmee staat nog niet vast dat werkgevers helemaal geen ontslagvergoeding meer hoeven te betalen. "Pas aan het einde van de onderhandelingen kun je bepalen in welke mate elke maatregel moet worden ingevoerd", aldus een bron.

Het is vrijwel zeker dat opnieuw zal worden gesneden in de publieke omroep. Er liggen voorstellen op tafel om 200 miljoen euro extra van het budget af te halen.

In de zorg willen CDA en VVD de al aangekondigde bezuiniging op de woonkosten van bewoners van verzorgingshuizen vervroegen. Dat stond voor 2015 op de rol. Hiertegen verzet Wilders zich, evenals tegen een verkleining van het basispakket in de zorgverzekering en een verhoging van het eigen risico. De regeringspartijen CDA en VVD houden hier echter sterk aan vast, omdat vooral de zorgkosten de overheidsuitgaven opstuwen.

Volgens bronnen zou Wilders hebben geëist dat CDA-partijvoorzitter Ruth Peetom, mocht er een akkoord komen, zich daarvoor zal uitspreken. Er bestaat een (kleine) kans dat partijleden van het CDA om een extra congres zullen vragen. Wilders zou zeker willen weten dat het partijbestuur op dat congres het akkoord zal verdedigen.

In het CDA wordt ten stelligste ontkend dat die eis is gesteld. Wel wordt bevestigd dat Peetoom nauwkeurig op de hoogte wordt gehouden van de vorderingen van de onderhandelingen. "Er gebeurt niets waar Peetoom niet van weet", aldus een bron in het CDA.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden